• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

CL-jagten: En farlig situation for BIF, FCM og FCK

Foto: Getty Images

En ny aftale om Champions League kan ende i en farlig situation for de danske topklubber, lyder det fra Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

Af Troels Bager Thøgersen

Lederen er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet hver fredag - du kan også få det leveret til døren - se mere om hvordan her.

Uenigheder om de økonomiske rettigheder udskød i sidste sekund en ny aftale om Champions League, der skulle løbe fra 2024.

Den aftale skulle UEFA's eksekutivkomité have godkendt onsdag, men i stedet må politikerne vente til 19. april, så UEFA og storklubberne kan blive enige om de sidste juridiske detaljer.

Men at den store reform kommer virker sikkert og vist, da både klubberne, ligaerne og UEFA er enige om at prøve det nye format, hvor grupperne bliver sløjfet og alle i stedet bliver placeret i én stor liga med 36 hold, hvor man får 10 kampe i stedet for det nuværende gruppespil på seks runder.

Den ekstra tid giver også rum til yderligere slagsmål om, hvem der skal have hvilken del af kagen, men for Superligaens topklubber er én ting sikkert: Næste sæsons præstationer i Europa bliver vanvittigt afgørende for ligaens fremtid.

I dag er skillelinjen 15. pladsen på UEFA-ranglisten, og som nummer 14 til den kommende sæson er Superligaen så at sige i himmeriget med to kvalifikationspladser til Champions League og en pokalvinder i Europa League-kvalifikationen.

Men allerede til sommer bliver dyb alvor for de danske klubber, for det er de europæiske resultater i sæsonen 2021/22, der afgør, om man er i de gode selskab til premieren på den nye Champions League i 2024.

Lige nu er Superligaen nummer 21 på den rangliste, der giver adgang til turneringerne i sommeren 2024, og dermed skal Brøndby, FC Midtjylland, AGF, FC København eller hvem Superligaen nu sender i aktion i Europa, indhente rivaler fra lande som Kroatien, Tjekkiet, Tyrkiet, Grækenland, Cypern, Serbien og Schweiz.

Jeg vil ikke gå så langt som at kalde det Mission Impossible.

Men der er meget, der skal gå Superliga-klubbernes vej til sommer og i efteråret, hvis man skal holde fast i Europas Top 15 og dermed stå stærkt, når de større fodboldlande virkelig træder på den europæiske speeder fra 2024.

Det betyder, at der ikke er plads til fiaskoer som FCK's Rijeka-kamp, AGF's 0-3-sæk til NK Mura eller en af de Europa-skuffelser, FC Midtjylland var kendt for i årene før Champions League-eventyret i 2020.

Der skal europæiske gruppespil til, efter alt at dømme to og måske endda også tre, da den ny Conference League giver et nyt opsamlingsheat med mulighed for at samle værdifulde europæiske point.

Som flere kilder har sagt til Tipsbladet i de seneste uger, ville storklubberne i Europa allerhelst undgå kampene mod hold som FC Midtjylland, FC København og Brøndby IF i den kommende Europa-reform.

Det kan storklubberne trods alt ikke slippe for endnu, og her i 2021 bliver det op til Superligaens tophold at vise, at AC Milan, Juventus, Arsenal, Ajax og de andre bag den kommende Champions League-reform ikke slipper af med danskerne så nemt endda.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020