• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

FCK-stjernens utrolige vej fra fiasko til succes

Foto: Getty Images

Ikke mange havde for et år siden spået, at FCK-profilen ville være at finde i et meget fornemt selskab

Af Troels Bager Thøgersen

I fredagens udgave af Tipsbladet kårer vi traditionen tro Efterårets Profil forud for den sidste spillerunde i året i Superligaen.

Denne gang er det FC Københavns Pep Biel, der er løbet med flest stemmer fra Superliga-trænerne, og selvom jeg er stensikker på, at mange fans af FCK's rivaler tager sig til hovedet, er det en af de mest markante kåringer i årevis.

Bare se listen over vindere i de seneste ti år.

Her har Andreas Bjelland, Nicolai Jørgensen, Kasper Kusk, Pione Sisto, Lukas Spalvis, Thomas Delaney, Emiliano Marcondes, Robert Skov, Erik Sviatchenko og Jesper Lindstrøm vundet.

Fælles for de fleste af disse spillere er, at kåringen var kulminationen på længere tids godt spil, hvor de sjældent dykkede og i hvert fald ikke røg på bænken.

Pep Biel?

I sin første sæson, 2019/20, sad han på bænken 14 gange.

I sidste sæson? 19 gange.

I sommeren 2020 gik der i flere omgange rygter om et salg af den dyre spanier med Celta Vigo som en af de klubber, der dukkede op på børsen.

For Biel, der var kommet til som afløser for Robert Skov et år forinden, trivedes slet ikke på kanten, og igen i sidste sæson var Biel i kikkerten som et potentielt salg på vejen mod FCK's skuffende tredjeplads, hvor Biel var på banen lidt under halvdelen af tiden.

Det blev Jess Thorup, der reddede spanieren ved at sætte ham ind på den offensive midtbane, Biel i et interview med Tipsbladet nogle måneder efter sin ankomst selv kaldte sin bedste position, og sikke da en redning det har været.

Selvfølgelig stråler Biel ikke lige så meget nu som i juli og august, hvor Mohamed Daramy hærgede på kanten og skabte plads til spanieren, som modstanderne nu har mere fysisk og taktisk overskud til at tage sig af.

Men Biels genopstandelse til et niveau, hvor rivalernes træner altså ser ham Superligaens bedste spiller i en halvsæson, er noget nær sensationel.

Den eneste tidligere profil-vinder, jeg kan sammenligne ham med, er Ailton Almeida, FC Københavns rekordkøb fra 2007.

Han bøvlede ligesom Pep Biel med effektiviteten og var set i forhold til sit prisskilt et flop, men i foråret 2009 fik han det hele til fungere og blev Forårets Profil i Tipsbladet efter flere forrygende flotte kampe.

Med et FC København i forandring kan det stadig ende med, at Pep Biel bliver solgt til sommer, hvilket vil give fin mening efter tre år i hovedstaden og med to år tilbage på kontrakten.

Og efter det flotte efterår vil det være fra et langt stærkere udgangspunkt og med bevidstheden om, at han så rigeligt har vist Danmark, at han er en særdeles dygtig fodboldspiller med et giftigt spark, der bare ikke skal spille kant i et system med vægten på stor topfart og krøllede driblinger.

Det er godt gået af Pep Biel, og så må vi vente i spænding på januarmarkedet, hvor det vil give god mening med en ekstra kantspiller til at tage lidt af opmærksomheden væk fra den spanske elegantier.