• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Troels Bager Thøgersen

Liverpool bør overveje denne stjerneangriber

Foto: Getty Images

Projekt Haaland begyndte rundrejsen i Spanien, men to af de bedste bud på en aftager finder vi efter chefredaktør Troels Bager Thøgersens mening i Premier League.

Af Troels Bager Thøgersen

Laporta mod Pérez i kamp om den måske en af de mest spændende offensivspiller i verden?Det kunne lyde som begyndelsen af dette årtusinde, hvor Joan Laporta i sin valgkamp lovede at købe David Beckham, hvorefter Pérez hentede ham til Real Madrid og Laporta i semi-desperation hentede Ronaldinho i Paris Saint-Germain i stedet.

Men selvom spilleragenten og James Bond-skurken Mino Raiola og Alf-Inge Haaland begyndte salgsturnéen i Spanien med at gøre kur til FC Barcelona og Real Madrid, får vi næppe en ny armlægning mellem præsidenterne i de to spanske superklubber om verdens vel nok mest spændende unge spiller Erling Braut Haaland.

Nej, jeg gætter på, vi skal længere nordpå, til Premier League, for at finde Haalands næste arbejdsgiver med FC Bayern og måske Juventus som store outsidere.

Vi starter med udelukkelsesmetoden.

Arsenal har ikke råd til de 150 millioner euro, over 1,1 milliarder kroner, Dortmund som absolut minimum kræver (dertil skal lægges et trecifret millionbeløb i danske kroner til agent Raiola og Haalands far Alf-Inge Haaland), og jeg tvivler på, Chelsea tager sig råd, selvom man snildt kunne have brændt nogle af milliarderne fra de seneste års bonanza af på et noget nær sikkert hit som Haaland i stedet.

Vi skal nordpå, men heller ikke den rigeste klub, Manchester United, er for mig at se med i kapløbet.

Dertil er forholdet til Mino Raiola for betændt efter års tovtrækkerier om Paul Pogba, uanset at det ville give fremragende mening for United.

Nej, det er selvfølgelig Manchester City, der er den oplagte aftager, med Liverpool som et godt alternativ, hvis ellers ejerne i Fenway Sports Group ser længere frem og erkender, at den nuværende supertrio ikke kommer til at holde for evigt.

Af flere årsager giver Manchester City perfekt mening.

Først og fremmest har man behovet.

Sergio Agüero stopper til sommer efter at have spillet en minimal rolle i denne sidste sæson, og Gabriel Jesus kommer altså ikke til at bære angrebsrollen alene på et hold, der har som mål at vinde Premier League og Champions League hver sæson.

Der er allerede nu mere kombinationsspil i Haaland, hvis man spørger mig, og han kan sagtens skoles til det, han nu en gang skal skoles til i Guardiolas kollektive stil.

Enestående Haaland
Men pres og viljen til at ofre er selvfølgelig ikke det, det handler allermest om. Det er selvfølgelig at se ustoppelige Haaland i disse års mest konstante og dygtige offensiv.

Jeg er nok ikke den første, der bruger sammenligningen, men der er altså noget Playstation på en lidt for nem sværhedsgrad over at se Haaland spille fodbold.

Haaland får bolden, han løber, han dribler, og han jerner bolden i mål. Selvfølgelig mangler han stadig at gøre det regelmæssigt mod verdens allerbedste hold, når han selv spiller for ét af dem, men Haaland er så overlegen i nærmest alt, han gør, at han virker som det mest sikre køb overhovedet i fodboldverdenen sammen med Kylian Mbappé i Paris Saint-Germain.

Man diskuterer ofte, om en spiller passer ind, om han kan genskabe succesen på det allerhøjeste niveau, som et skifte fra Dortmund til Manchester City (eller Liverpool) ville være, præcis som jeg har gjort tidligere i denne tekst. Men når det gælder Erling Braut Haaland virker det overflødigt.

Siden starten af sæsonen 2019/20 har Haaland scoret 50 mål i 51 ligakampe og 20 mål i 14 kampe i Europa.

Han er så overlegen, at han meget vel kan være den brik, der skubber Manchester City det sidste stykke i mål i Champions League, hvis det ikke allerede sker i de kommende uger, i første omgang via en samlet sejr over Haalands Dortmund.

Læg dertil, at UEFA i sidste måned reelt lagde Financial Fair Play i graven og i stedet vil indføre nye, endnu ikke afklarede regler med større fokus på transfersummer og lønninger. Det på alle måder oplagt at slå til nu, hvis man er Manchester City.

150 millioner euro? Eller 180? Det gør ingen forskel uden FFP, og i forhold til det, Manchester City og klubbens ejer Abu Dhabi forsøger at opnå, er det fløjtende ligegyldigt om man så skal fordoble klubbens transferrekord. Haaland er det værd.

Liverpool og de andre
Jeg nævnte også Liverpool.

Vil FSG med John Henry i front fordoble deres transferrekord?

Nok ikke.

I husker måske John Henry fra bogen og filmen Moneyball som ham, der forsøgte at hverve Billy Beane fra Oakland Athletics til Boston Red Sox for at gennemføre en datarevolution.

Liverpool betalte kassen for Virgil van Dijk og Allison Becker, fordi alle i organisationen var enige om, at de var nødvendige køb for at vinde mesterskabet, men Haaland kommer mindst til at koste det samme som de to til sammen, og selv supermand er kun én skæbnesvanger knæskade fra at gå fra unik til at cykle op og ned i niveau blandt verdens 50 bedste.

Men Erling Braut Haaland kan meget vel blive en lige så stor fortrydelse for Real Madrid, Manchester United, Chelsea, City, Liverpool og alle de andre, som PSG's tidlige køb af Kylian Mbappé var og er til den dag i dag.

Liverpool burde melde sig ind i det kapløb om en spiller, der er så god, at det kan sikre klubben en plads ved de allerstørstes bord de næste 10 år.

Jeg skal ikke udelukke, at FC Barcelona eller Real Madrid på en eller anden måde finder pengene. Bayern München med deres hang til at købe de bedste spillere fra Bundesliga-konkurrenterne burde også se muligheden for sig med de aldrende stjerner, de stadig er afhængige af. Haaland ser ud til at være pengene værd sammenlignet med de tre, måske fire spillere, man kunne få for samme beløb.

Juventus burde måske være del af spillet, hvis Cristiano Ronaldo er på vej ud, og man på et tidspunkt indser, at den meget tiltrængte foryngelse skal i gang. Præsident Andrea Agnelli har vist sig at have modet til de helt store handler og beslutninger, både de gode og de mindre gode.

Men for mig ligesom mange andre ligner det Manchester City.

Med arenaerne lukket og fortsat usikkerhed om fodboldøkonomien har Borussia Dortmund som et af Europas 12-15 største hold, langt efter Top 10 i verden, ikke råd til at lade være og risikere, at Haaland kan smutte for det halve takket være en frikøbsklausul, der træder i kraft næste år.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus