• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Tag det nu alvorligt

Foto: Getty Images

Hovedskader i dansk fodbold skal tages alvorligt, skriver chefredaktør Troels Bager Thøgersen i dagens leder i Tipsbladet.

Af Troels Bager Thøgersen

Lederen er fra Tipsbladet fredag - køb Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet hver fredag. Du kan også få det leveret til døren - læs mere om hvordan her.

West Hams Issa Diop blev for en lille måned siden den første spiller i Premier League, der blev pillet ud med mistanke om hjernerystelse efter en kollision med Manchester Uniteds Anthony Martial.

Det britiske forsøg er skruet lidt dumt sammen, da man ikke tillader midlertidige udskiftninger men i stedet piller spilleren helt ud af kampen, hvilket i teorien kan afholde både trænere og spillere fra at reagere.

Men det er en begyndelse, for hovedskader er i den grad noget, der skal tages mere alvorligt, også herhjemme.

I dagens udgave af Tipsbladet fortæller den tidligere Superliga-prof Rasmus Minor om sine hovedskader, og hvorfor han i de sidste år af karrieren spillede med ekstra beskyttelse for at passe på et hoved, der ikke skulle have flere alvorlige skader.

Den skeptiske læser vil måske undre sig over, hvorfor hovedskader dog først dukker op som et emne i disse år efter årtier, hvor man har klaret sig fint uden regler og ekstra beskyttelsesudstyr.

Den undren forstår jeg i udgangspunktet, men sagen er desværre, at fodboldspillere ikke nødvendigvis har klaret sig lige så fint, som vi gerne vil fortælle hinanden.

I Storbritannien har de første større undersøgelser vist tegn på, at generationer af professionelle fodboldspillere er langt overrepræsenteret senere i livet, når det kommer til at få Alzheimers, andre former for demens og hjerneskader.

Der er muligvis også en lang række tilfælde af CTE, en modbydelig sygdom, der de seneste 10 år har skabt overskrifter i sportsligaen NFL i USA, en sygdom hvor gentagne stød og hovedskader fører til personlighedsforstyrrelser, svære lidelser og i nogle tilfælde tidlig død og forhøjet risiko for selvmord.

I udlandet er tidligere topatleter i en bred vifte af sportsgrene ved at forberede søgsmål mod klubber og sportsforbund, der ifølge udøverne ikke har taget hjernerystelser og hovedskader alvorligt nok.

Fodbold er ikke nødvendigvis den mest udsatte sportsgren, men eksperter har især på ungdomsniveau efterlyst klare begrænsninger eller decideret forbud mod hovedstød, og også i professionel fodbold rådes der til at begrænse hovedstød så meget som muligt til træning.

Det er heldigvis ikke hver uge, vi ser mistanke om alvorlige hovedskader i Superligaen.

Men det sker ofte nok til, at dansk fodbold efter min mening skal være fuldstændig klar til at indføre så vide regler som muligt for midlertidige udskiftninger og tjek af spillere i tilfælde af mistanke om hovedskader. Spillernes helbred er langt vigtigere end mistanker om muligt misbrug af reglen, som må være en del af forklaringen på, at de midlertidige udskiftninger ikke er indført i det britiske forsøg.

Det kan godt være, at begrænsninger af hovedstød til træning og forbud mod at heade lyder helt skørt i professionel fodbold, men hvis forskningen viser en markant risiko for mén og alvorlig sygdom senere i livet, er det vel indlysende, at vi skal strække os så langt som muligt for at beskytte både de professionelle samt vores børn og unge.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020