• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: VM hvert andet år kan ende i kold krig

Foto: Getty Images

Et ønske om en VM-slutrunde hvert andet år har skabt dårlig stemning mellem Europa og FIFA, der allerede har støtte flere steder i Verden.

Af Troels Bager Thøgersen

Man skulle mene, at VM-slutrunden i Qatar til næste år gav nok problemer for fans, spillere og trænere, hvoraf de færreste i Danmark har lyst til, at den største landsholdsturnering i kalenderen skal spilles i den lille, men meget ambitiøse golfstat.

Men desværre er alt ikke fryd og gammen på den anden side af den kontroversielle VM-slutrunde, ja faktisk har det næste år potentiale til at stikke endnu mere ild i en fodboldverden, hvor forskellene på rig og fattig bliver stadigt større.

Som berettet på denne plads for to uger siden, er FIFA og ikke mindst forbundets præsident Gianni Infantino særdeles interesseret i at indføre VM hvert andet år.

Det handler om tv- og sponsorkontrakter, for amerikanske og internationale kapitalfonde vil gerne være med til festen, og Gianni Infantinos folk har reelt overtaget det afrikanske forbund CAF for at sikre politisk støtte til VM-projektet foruden at få et helt kontinent, hvor man kan afprøve en lukket klubliga og vise resten af verden, hvor god en idé sådan et projekt er.

FIFA har fået skubbet nogle positive interviews om VM hvert andet år med tidligere topspillere ud i internationale medier.

Og i mange mindre fodboldnationer, hvor landsholdet er små fodboldforbunds eneste reelle indtægtskilde ud over årlige millionoverførsler i tilskud fra Infantinos FIFA, synes man, at VM hvert andet år er en hamrende god idé.

Det gør man til gengæld ikke i Europa, da et VM hvert andet år selvsagt vil ramme EM hårdt. Man kunne i teorien lægge EM i ulige år, men den er europæerne selvfølgelig ikke med på, da det trods alt er begrænset, hvor mange tv-aftaler og hvor mange kampe, man kan stoppe ned i halsen på forbrugere og fodboldspillere.

Så her står vi med dårlig stemning mellem Europa og deres allierede i Sydamerika, og resten af verden i FIFA.

Det virkelige mål for Infantino og FIFA kan meget vel være at få indført førnævnte lukkede klubligaer og et samlende, meget udvidet klub-VM, så Infantino og FIFA kan få del i det vildt lukrative klubmarked i Europa, der er langt mere værd end landsholdsfodbold.

Mistanken om en skjult Infantino-hånd i aprils katastrofalt dårlige Super League-lancering af 12 europæiske topklubber er stort set en etableret sandhed blandt europæiske klubber og i mange nationale fodboldforbund.

Og hvad gør europæerne så?

Ja de siger mere eller mindre direkte, at de simpelthen udebliver fra hvert andet VM, hvis Infantino og FIFA's kongres vedtager ændringen på næste års forsamling.

Uden spillere fra klubberne i Europa (og Sydamerika) er et VM selvsagt intet værd, og tiden frem mod VM i Qatar kan blive én lang kold krig om alt.

Disse dages skærmydsler omkring frigivelse af spillere fra europæiske klubber til kampe i rødzone-lande er bare et mindre eksempel – der venter en masse drillerier og chikane mellem parterne, indtil en løsning bliver fundet.

Lederen er bragt i fredagens udgave af Tipsbladet - det ligger inde i Ekstra Bladet fredag

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020