• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

AGF-bossernes store dilemma: I uventet krise

Foto: Getty Images

ANALYSE: Trods en elendig sæsonstart er AGF noget helt andet end for bare få år siden. Men krisen kan blive så selvforstærkende, at direktør Jacob Nielsen og bestyrelsen er tvunget til at handle drastisk.

Af Troels Bager Thøgersen

På flere måder har jeg meget længe været i den lejr, der først benægtede, at AGF skulle være i problemer, og siden var jeg sikker på, at det ville vende.

I begyndelsen af året mente jeg, at foråret 2021 kunne være AGF's helt store chance for at gå efter guldet, selvom FCM, Brøndby og FCK lå bedre til, og for bare et par uger siden kunne jeg egentlig også se fornuften i at rykke ved spillestilen, fordi ekstremt få klubber kan ligge i toppen af deres ligaer flere sæsoner i streg med 45-46 procents boldbesiddelse.

Med mere held i sæsonstarten havde AGF vippet Larne ud af Conference League, tabt i den efterfølgende runde og fået fire-seks point i Superligaen med lidt mere stolpe ind. Så havde det hele været til at leve med efter en sommer med udskiftninger i startopstillingen.

Men nu ligger AGF altså med bagdelen i vandskorpen og en ubehagelig kamp mod OB, hvor der bare ikke er råd til at være så tydeligt næstbedst og mentalt ramt, som AGF var i de første 45 minutter mod Viborg i sidste weekend.

Ekstra Bladets dygtige journalist Klaus Egelund har beskrevet en situation i AGF, hvor administrerende direktør Jacob Nielsen og bestyrelsen er så bekymret, at direktøren er rykket tæt på dagligdagen i den sportslige sektor for at hitte ud af, hvad i alverden, der er i vejen.

Og det ser mystisk ud.

David Nielsen har allerede brugt flere forskellige spillere, end mesterholdet Brøndby gjorde i hele sidste sæson, og formationen og tilgangen til kampene har ændret sig flere gange undervejs.

Først skulle der spilles offensivt og med tre mand i bagkæden efter pinagtighederne mod Larne, og mod Viborg var man tilbage i et firemands-forsvar, uden det forhindrede AGF'erne i at virke modløse og rådvilde.

AGF har brugt kassen på nye spillere, og det er ikke bare relativt. Over 10 millioner kroner for Erik Kahl fra Allsvenskan og 7,5 millioner kroner for David Kurmanowski er beløb, som det ellers udelukkende er FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF, der tager sig råd til – ja Brøndby gør dårligt nok længere.

AGF-direktør Jacob Nielsen (til venstre) og bestyrelsesformand Lars Fournais har tunge overvejelser efter en bekymrende sæsonstart.

Stig Inge Bjørnebye, der blev hentet ind som sportschef, efter Hans-Jørgen Haysen faldt på en MeToo-sag før første reelle arbejdsdag, har ikke lutter beundrere i Norge.

Opgaven var ikke nødvendigvis nem efter mange lejemål i den sidste tid under Peter Christiansen, der ikke blev vekslet til fastansættelser.

Men det hænger bare dårligt sammen at operere på det største spillerbudget og med det dyreste køb i klubbens historie, at man ryger ud til en klub, der selv i Nordirland betragtes som lille, og at ottende kamp i sæsonen og sidste opgør før en landsholdspause ser så vigtig ud, som OB-kampen gør.

David Nielsens plads i AGF er jo ikke ulig den, Bo Henriksen er ansat til i FC Midtjylland, hvor meget handler om mandskabsbehandling og holdudtagelse, mens taktikken bliver lagt i tæt samarbejde med assistenterne.

Rúben Selles og Lars Friis havde med fuld ret en virkelig høj stjerne i AGF og har det generelt i dansk klubfodbold som stærke analytikere og taktikere, og man kan spørge sig selv, om AGF her med forsinkelse bliver ramt af de mange afgange i 2020.

AGF's spillere er rigeligt gode til at spille i Top 6, og de kan sagtens havne der igen med David Nielsen.

Men krisen kan også komme til at bide så hårdt, at AGF ikke kommer ud af nedturen uden at omrokere på staben og måske bide i det sure æble og købe et par ekstra folk, selvom man allerede har brugt så mange penge denne sommer.

Et brugbart resultat mod OB vil lette trykket, men der venter nogle svære overvejelser og potentielt endnu sværere beslutninger i de kommende dage.

Bunden er bred i Superligaen, især hvis SønderjyskE og Vejle kommer i omdrejninger, og vi skal ikke langt ind i efteråret, før der kan opstå et hul mellem Top 6 og resten af ligaen.

David Nielsen er måske det største symbol overhovedet på AGF's optur og fortjener en mulighed for at rette op på problemerne efter et turbulent år for klubben.

Men hvis problemerne rækker langt længere bagud end juli måned, og der ikke er udsigt til forbedring, kan direktør Jacob Nielsen og bestyrelsesformand Lars Fournais være tvunget til nye forandringer på et tidspunkt, hvor solen ellers burde skinne over Århus med et større spillerbudget end nogensinde og en hyggelig Aarhus Festuge lige om hjørnet.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020