• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

FCK-eksamen mod FC Midtjylland: Presset er enormt

Foto: Getty Images

Offensiven er lige så smal, som den er ung, men pilen peger op for FCK efter et år med vilde udskiftninger, senest i et dramatisk transfervindue.

Af Troels Bager Thøgersen

Det har ikke været nemt at være FC København de seneste år.

I 2020 blev man nummer to med 14 point op til FC Midtjylland, i år blev man nummer tre efter Brøndby IF og disse års nemesis FCM, og coronakrisen slog et kæmpe hul i moderselskabet Parken Sport&Entertainments regnskab, som ikke har gjort det lettere af være FC København.

Kun tre af de seneste otte mesterskaber er gået til FC København (4 af de seneste 10), og presset på FC København er enormt efter at have glippet seks DM-titler på et årti.

For det er sådan, selvforståelsen er og skal være; FC København glipper mesterskabet mere, end konkurrenterne vinder det, og det er på sin plads med et budget, der især de seneste sæsoner har været langt over rivalernes.

(Fra venstre) Pep Biel, Kevin Diks og Nicolai Boilesen er tre af de bærende kræfter hos FC København.

Man kan roligt sige, at det nye FC København har reageret på de sportslige problemer.

Størstedelen af klubbens ledelse og stab er udskiftet, siden man fyrede Ståle Solbakken 10. oktober sidste år, og 2021 har budt på 14 spillerafgange.

Her er spillerne, der er væk:

Januar
Ragnar Sigurdsson (Rukh Lviv)
Michael Santos (Talleres)
Robert Mudrazija (Rijeka)
(Desuden blev Pierre Bengtsson udlejet til Vejle og unge Alexander Hjælmhof sendt til HIK)

Sommer
Mohamed Daramy (Ajax)
Victor Nelsson (Galatasaray)
Mathis ”Zanka” Jørgensen (Fenerbahce (Brentford))
Viktor Fischer (Royal Antwerp)
Guillermo Varela (Dynamo Moskva)
Michael Lüftner (Fehérvár)
Karlo Bartolec (Osijek)
Mikkel Kaufmann (HSV)
Andreas Bjelland (Lyngby)
Sten Grytebust (Vejle)
Nicolaj Thomsen (Vålerenga)

Bortset fra Daramy og Nelsson, som man kommer til at tjene over 150 millioner kroner på, var det ikke startere, men det siger noget om den appetit på forandring, som den ny sportsdirektør Peter Christiansen, cheftræner Jess Thorup, William Kvist og bestyrelsen har haft.

I søndagens 2-0-sejr i Randers var der fem mand i startopstillingen, der ikke har spillet FCK-kampe før 2021 (Kamil Grabara, Kevin Diks, Davit Khocholava, Lukas Lerager og William Bøving) og én mand, Victor Kristiansen, der debuterede sent i november 2020, mens tre af de fire indskiftere (Ísak Jóhannesson, Rasmus Højlund og Andrí Baldursson) også først er kommet ind i FCK-regi siden afskeden med Ståle Solbakken.

Med 20 point ud af 24 mulige i Superligaen og sikker sejlads ind i Conference League-gruppespillet forbi Torpedo-BelAZ Zhodino, Lokomotiv Plovdiv og Sivasspor kunne det ikke være gået bedre i denne sæson.

Den vigtigste forandring indtil videre er, at FC København ikke tillader modstanderne det væld af chancer, der kendetegnede sidste sæson, også i foråret.

Væk er Kalle Johnsson og Sten Grytebust, der er havnet på bænken og i Vejle.

Mathias ”Zanka” Jørgensen er nu Brentford-spiller efter at have spillet på leje i FCK, Victor Nelsson er væk, og i deres sted har hardhitteren Davit Khocholava, dygtige Nicolai Boilesen og energiske Kevin Diks klaret det fremragende sammen med Victor Kristiansen, der har været en af åbenbaringerne i Superligaen i dette kalenderår.

Fire mand i startopstillingen mod Randers var mellem 19 og 22 år, Jess Thorup skiftede tre teenagere ind, og optimismen kunne dårligt være større efter seks sejre i streg i ligaen for et hold, der i gennemsnit var næsten to år yngre end hjemmeholdet Randers.

FC København ledte efter offensive forstærkninger i transfervinduet og har ikke ret megen erfaring at sætte ind på den offensive midtbane fra bænken ud over Luther Singh, når han ellers får sit pas, eller hvis man sætter Ísak Jóhannesson eller Rasmus Falk ud for at spille kant.

Men det er, indtil videre, blot luksusproblemer.

Nej, den helt store test er selvfølgelig den på søndag mod FC Midtjylland, de seneste års onde ånd.

Claus Steinlein og Bo Henriksen. Kan FCM igen skabe problemer for FC København?

Midtjyderne har Jens-Lys Cajuste tilbage på holdet, defensiven ser igen solid ud med en toppræstation fra den nye brasilianer Juninho ved siden af Erik Sviatchenko i sidste weekend mod FC Nordsjælland, og også i de indbyrdes kampe har FCM gennem en række år haft overhånden.

Så det er den store eksamen, der venter mod FC Midtjylland, og selv efter en god start er presset enormt – det er indlysende for at alle, at en ny anden- eller tredjeplads vil være helt uholdbar.

I den sammenhæng gør det næppe FC Midtjylland noget, at man spiller en hjemmekamp mod Ludogorets på torsdag klokken 18.45 i Herning, mens FC København onsdag flyver til Slovakiets hovedstad Bratislava for at møde Slovan på samme kamptidspunkt torsdag.

Før denne uges kampe giver det ikke megen mening af sige, at FC København er tilbage – vi skal ikke længere tilbage end slutningen af juli for at finde murren omkring Jess Thorups fremtid som FCK-træner.

Men efter 10 sejr og en enkelt uafgjort samt en målscore på 35-7, siden man spillede 0-0 hjemme mod Silkeborg den 25. juli, er det svært at bevare pessimismen på Østerbro – så får vi at se, om humøret er lige så strålende om en uge efter mødet med FCM-maskinen.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020