• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Troels Bager Thøgersen

Skandalen i Dortmund: Det her er sidste chance

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Det er med en dårlig bismag for dansk fodbold, at FC København er tilbage i Champion League efter seks års fravær.

Af Troels Bager Thøgersen

Hvad der præcis er sket i Dortmund i det seneste døgns tid, det ved vi endnu ikke præcist.

Men godt, det er det dælme ikke.

Her er, hvad vi ved:

Personer, der mener at have et tilhørsforhold til Brøndby IF, har åbenbart taget turen til Dortmund for at slå løs på FCK-fans.

Tysk politi har bekræftet, at der er åbnet sager efter voldsepisoder mandag aften, og både Brøndby IF og FC København tog tirsdag kraftigt afstand fra episoderne.

- De første meldinger gik på, at 50 til 70 personer fra ultras-grupperne i Dortmund og Brøndby var sammen i centrum af Dortmund ved 19.30-tiden, lød det tidligere i dag fra politiet i en kommentar til B.T.

På stadion sen tirsdag eftermiddag kunne vi så se tv-billeder af det, kilder på stadion kalder et angreb med fyrværkeri på FCK's fanafsnit, angiveligt igen med personer med Brøndby-sympati involveret, hvorefter der blev svaret igen med kastestyks og fyrværkeri fra FCK-afsnittet mod afsnit på stadion med Dortmund-fans.

- Det, der skulle have været en festaften for dansk fodbold, er blevet til en skandale. Vi havde alle glædet os til at vise de værdier, vi har i dansk fodbold, men de er blevet skudt i ruiner af de her scener. Det er en skandale, og de skulle skamme sig, de mennesker der laver det her. Vi kan ikke være det bekendt, og der er stor fare for, at kampen ikke bliver sat i gang, sagde 3+'s kommentar på stadion Niels Christian Frederiksen.

Hvem der har gjort hvad mod modparten, hvor meget, hvornår og hvorfor, det ved vi ikke.

Men det er mig fuldstændig ubegribeligt, at en Champions League-kamp og optakten til den skal bruges som kulisse til slagsmål, fyrværkeri-angreb og markeringer over for en rival, fuldstændig på bekostning af alle andre på stadion, dem, der bare gerne vil til fodbold, og de klubber, man påstår at støtte.

Har der været en voksen til stede, da man traf beslutningen om, at det da er pissefedt at tage til Dortmund for at lave ravage, eller når der bliver kylet fyrværkeri ind på tribuner med børn og helt almindelige mennesker, der bare vil se bold?

Tydeligvis ikke.

Kampen i Dortmund kom heldigvis i gang til tiden, men de seneste 24 timer får forhåbentlig alle involverede parter til at tænke sig grundigt om.

Der eksisterer en kultur, vi har set ved flere lejligheder de seneste år, hvor vold, trusler og gemen hooliganisme er blevet mere mainstream, end nogen kan bryde sig om.

Det ER svært, når en lille kerne vil bruge fodboldkampe som scene til opførsel, der overhovedet har noget med fodbold at gøre, men ikke desto mindre er det på høje tid med noget selvransagelse.

Det kan for eksempel ikke passe, at man kan tage til Dortmund den ene dag og lave ballade til ærkefjendens Champions League-kamp, og så blive budt velkommen inden for i Brøndby eller på et andet Superliga-stadion i næste weekend, kan det?

Ellers står der utvivlsomt et glubsk politisk flertal klar til indførelse af straks-tiltag, der kan høste stemmer ved det kommende Folketingsvalg, men som ikke nødvendigvis løser problemerne.

Vil man ikke hellere selv gøre noget ved det her, hvis det ellers ikke er for sent?

Det spørgsmål bør man stille sig selv, hvis man har set egne såkaldte fans rende rundt i et land, hvor deres hold end ikke spiller kamp, og skaber overskrifter og grumme videoklip, ingen med tre fungerende hjerneceller kan stå inden for.