• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Ståles skygge forsvinder ikke, før FCK vinder DM

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

LEDER: Det er to mandskaber under pres, der mødes søndag i det københavnske derby. Men presset er størst på FCK, påpeger Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

Af Troels Bager Thøgersen

Ingen har sagt, at det skulle være nemt at være cheftræner i en topklub i Superligaen, og det har det så sandelig heller ikke været for FC Københavns Jess Thorup eller Brøndbys Niels Frederiksen, der søndag mødes med deres respektive hold 12 spillerunder inde i Superliga-sæsonen.

Jess Thorups FC København ligger på andenpladsen og er for mange mennesker, inklusiv undertegnede, favorit til forårets guldmedaljer, selvom FC Midtjylland er tre point foran.

For selvom der har været bump på vejen, har FC København også en på mange positioner bred trup, der på de gode dage spiller god angrebsfodbold og overmatcher modstanderne med det mest ambitiøse, boldbesiddende spil i rækken tilsat individuelle genialiteter fra folk som Kevin Diks, Pep Biel og Jonas Wind.

Men selvom FCK er ti point foran Brøndby og næppe behøver tage mestrene alvorligt som guldkandidat efter deres mildest talt ujævne sæson, er det Thorup, der er mest i fokus af de to toptrænere.

Som Jess Thorup var inde på i et interview med tipsbladet.dk i landsholdspausen, bliver hvert et ord, han siger, vendt og drejet, og det samme gælder alle taktiske dispositioner, som da Thorup i søndags satte Pep Biel ud på kanten i 1. halvleg mod SønderjyskE som del af puslespillet efter Zecas skade.

Det forsøg lykkedes ikke specielt godt med spanieren, der efter eget udsagn i Tipsbladet kort efter ankomsten til Danmark føler sig klart mest hjemme inde centralt.

Ligesom i lange perioder i FC Midtjylland er der stort fokus på cheftræneren, et fokus der er tifold større i FC København, og da især, når det er Thorups personlige ven, den levende klublegende Ståle Solbakken, som Thorup har afløst.

Det virker, som om det tidligere så store fokus på den siddende Brøndby-træner i evig jagt efter forløsningen og det første mesterskab i umindelige tider er skiftet over og nu er på FCK-træneren. Det er måske ikke så meget på grund af Jess Thorup som på grund af det faktum, at mesterskabet bare pinedød skal i hus i denne sæson efter mesterskaber til FC Midtjylland og Brøndby.

Det hjælper heller ikke, at klubbens brud med Ståle Solbakken i manges øjne ikke blev håndteret godt, og den skygge forsvinder ikke, før FCK igen vinder DM.

Så stort er presset i Brøndby ikke. Og så alligevel. For havde Vejle hevet en sensationel sejr i hus, havde det heddet 12 point i 12 kampe for Brøndby, og så var knivene i den grad blevet hvæsset.

Det kan de hurtigt blive igen, hvis Brøndby taber hjemme til FC København, uanset om spillet så har været fornuftigt, og anderledes kan det dårligt være, når der er tale om et forsvarende mesterhold med ydmyge tre sejre i 12 kampe og senest 60-70 meget dårlige minutter mod Vejle, der lige så vel kunne have vundet.

Mesterskabet køber cheftræner Niels Frederiksen og fodbolddirektør Carsten V. Jensen en stor og fortjent kredit, men der er grænser for, hvor længe sommerens store udskiftninger og den ny opgave med også at spille i Europa League bliver accepteret som forklaring på svingende resultater.

Brøndby får brug for en helt anderledes stærk præstation mod FC København, hvis man skal have en chance søndag, mens forsøg 2,5 på fodboldlivet efter Zeca helst skal falde bedre ud for FC København end de to første i Superligaen, hvor en sejr over Viborg i slutminutterne efter den græske midtbanespillers horror-skade blev til et enkelt point og så det enlige point mod SønderjyskE, hvor man heller ikke overbeviste nogen om, at løsningen var fundet.

Når man tænker på, at Brøndby vandt DM i maj, og at Jess Thorup har mistet sin vigtigste spiller til en korsbåndsskade efter en sommer med store udskiftninger i truppen, er det ikke specielt rimeligt, men én af de to cheftrænere er givetvis under større pres på mandag på baggrund af søndagens resultat.

Det kommer, uanset hvor kort tid, de faktisk har haft til at arbejde med deres nuværende trupper efter en sommer og et efterår med store omvæltninger, og før FC København ligger på en sikker førsteplads og Brøndby på en sikker Top 6-plads, forsvinder luppen næppe.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020