• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Talentudviklingen har æren for Danmarks succes

Foto: Getty Images

LEDER: Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, roser det store talentarbejde i Superligaen.

Af Troels Bager Thøgersen

Det er svært at være pessimist på dansk fodbolds vegne.

Som Tipsbladets kan fortælle i dag, har Superligaen denne sommer sat salgsrekord ved at sælge spillere for over 600 millioner kroner, altovervejende ved klubskifter til udlandet.

Og i den forgangne uge vandt landsholdet tre VM-kvalifikationskampe med samlet 8-0. Selvom det var mod jævne modstandere, er de gode takter fra Mikkel Damsgaard, Andreas Skov Olsen og resten af holdet bemærkelsesværdige (at placeringen af VM i Qatar stadig er en historisk stor fejltagelse er ikke spillere og træneres skyld).

Og fællesnævneren?

Det er det gode talentarbejde i Superligaen, som også spiller en rolle i, at der på torsdag er hele fire danske klubber i aktion i de tre europæiske turneringer.

Lad os begynde med Superliga-salgene.

Det kan være et tilfælde og en ophobning af gode spillere efter sidste års stilstand, der pustede til salgsrekorden.

Men der er god grund til at glæde sig i Herning, Farum, Brøndby, København og Vejles ungdomsafdelinger, og det samme i klubber som Esbjerg og FC Nordsjællands samarbejdsklub og akademi Right To Dream i Ghana, der selvfølgelig har andel i, hvor dygtige spillere henholdsvis Anders Dreyer og Kamaldeen Sulemana er blevet.

De udenlandske klubber lægger ikke både 50 og 100 millioner kroner i Danmark, fordi de kan lide den danske humor og samfundssindet. Det hjælper selvfølgelig, at spillerne er godt skolet på og uden for banen, men først og fremmest køber udlandet dygtige unge fodboldspillere, der kan blive endnu dygtigere.

Og se landsholdets fornemme 3-0-mål mod Israel.

En aflevering fra det AaB-uddannede godstog Joakim Mæhle til elegantieren Mikkel Damsgaard, der så sent som for 13 måneder siden spillede sin seneste og nok også sidste Superliga-kamp for FC Nordsjælland, blev vippet over til Andreas Skov Olsen, ligeledes FC Nordsjælland-uddannet, som firsttimede bolden over i fjerne målhjørne.

Der var aftryk fra Brøndby, FC København, FC Midtjylland, AaB, FC Nordsjælland og Lyngby i startopstillingen, på bænken sad endnu flere folk med en nær fortid i Superligaen eller daglig gang samme sted.

Landsholdets flotte resultater de seneste år og spillet under Kasper Hjulmand vidner om, at man lærer de unge mennesker at spille god fodbold i Danmark og ikke mindst giver dem værktøjerne til at blive endnu bedre i udlandet.

Selvfølgelig kan det blive endnu bedre, for eksempel ved at man bliver bedre til at fange de dygtige børn og teenagere, der er født sent på året og bliver tromlet af ældre og større spillere. Tro mig, det er stadig et tema.

Men det er på sin plads at glæde sig over de gode takter, og mon ikke der er endnu mere i vente fra både landshold og klubber i den kommende tid.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020