1. division Anders Dehn

Klubejer dømt: Løj for efterforskere

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Fremad Amagers ene klubejer har endnu en dom, som offentligheden ikke kender. Konsekvenserne af den kan påvirke hans ejerskab af den danske klub.

Af Anders Dehn

Joshua Wallace, Fremad Amagers ene nye medejer, har ikke kun medvirket til kriminalitet to gange, som det tidligere har været fremme.

Tipsbladet kan afsløre, at han så sent som i 2020 blev dømt for en tredje lovovertrædelse. For den modtog han en betinget straf, hvis betingelser stadig gælder i dag, og som kan påvirke hans relation til Fremad Amager.

For at forstå dommen skal man forstå Wallace’ rolle i en stor bedragerisag for én milliard dollar. Her spillede Wallace en birolle, men var med til ”svigagtigt at gøre krav på skattefradrag for vedvarende energi,” som det hedder i dommen fra dengang.

Læs mere om sagen, der har en tyrkisk-armensk storsvindler og et fremtrædende medlem i en mormonsk sekt med flerkoneri i centrum, her.

Da det amerikanske skattevæsen IRS i 2018 efterforskede den store bedragerisag, blev Joshua Wallace også afhørt. Her hævdede han, at en overførsel på 48.744 dollar fra de hovedmistænkte i sagen var betaling for at sælge en lille mængde biobrændsel til et andet firma. I virkeligheden var det hans resterende andel af ulovligt opnåede skatterefusioner.

I 2020 tilstod Wallace, at han ”i et forsøg på at forhindre den igangværende undersøgelse af hans og hans medsammensvornes tidligere lovovertrædelser” og for at undgå straf for de overtrædelser ”bevidst og forsætligt fremsatte en væsentligt falsk, fiktiv og svigagtig erklæring” over for skattevæsnets efterforskere.

Efterforskerne er føderale agenter, og at lyve for dem regnes på linje med at lyve for FBI.

Det takserede retten i oktober 2020 til en dom på fem års såkaldt probation eller prøvetid på dansk. Det er en betinget straf, hvor man samtidig skal underkaste sig skarpt opsyn fra myndighederne.

- Det amerikanske system er lidt forskelligt fra det danske. Her er sanktionen ikke udmålt, men den vil blive udmålt, hvis han i den her femårsperiode laver noget nyt. Så vil det være sådan, at det her indgår i strafudmålingen, forklarer Nikolaj Linneballe, partner i Knop & Co Advokater og medlem af Advokatrådet.

Skal spørge myndighederne om lov
Udover at Joshua Wallace altså blev dømt skyldig i en forbrydelse for 15 måneder siden og fortsat er midt i sin prøvetid, kan de betingelser, som han er underlagt, have betydning for hans virke i Fremad Amager.

En af betingelserne er, at han ikke må rejse ud af det retsdistrikt, hvor han bor, uden godkendelse fra sin tilsynsførende. Der er 98 retsdistrikter i USA, så Wallace må som udgangspunkt ikke besøge sin klub i Danmark uden at få lov fra de amerikanske myndigheder.

En anden betingelse lyder, at han ikke må kommunikere med en person, som er dømt for en felony (en betegnelse for alvorlig kriminalitet) uden grønt lys fra sin tilsynsførende. Sådan en er hans medejer i Fremad Amager, Richard Finger, dømt for.

Finger mangler desuden fortsat at betale knap 50 millioner kroner tilbage til ofrene for sit bedrageri - til trods for at han altså for halvanden måned siden overtog halvdelen af aktierne i Fremad Amager.

Wallace må heller ikke sælge noget til en værdi af mere end 500 dollar uden at få lov fra US Probation Office. Hvis han en dag vil sælge sine aktier i Fremad Amager, skal myndighederne altså godkende det.

Den slags godkendelser får man som regel, med mindre myndighederne mistænker, at man eksempelvis vil bruge sin rejse til at flygte.

- Hvordan de i praksis gør det i US Probation Office, det har jeg ikke nok information til at sige noget om. Men det er sådan generelt set i USA, at det skal forbi hans probation officer, hvis han involverer sig i noget af det her. Men det er meget standard. Det foregår stille og roligt, siger Nikolaj Linneballe.

Det hører som udgangspunkt til sjældenhederne, at man slipper for fængsel, når man har løjet for en føderal agent. Af domsudskriften fremgår det, at Joshua Wallace efter sin løgn var som forvandlet og i stedet var efterforskerne meget hjælpsom med at optrevle den store svindelsag. Derfor anbefalede både forsvarer og anklager, at han ikke skulle bag tremmer igen.

Tipsbladet kontaktede Fremad Amager tirsdag i sidste uge for at spørge Joshua Wallace, hvordan han prøvetid påvirker hans virke som ejer af Fremad Amager, herunder kommunikationen med Richard Finger.

Da det ikke lykkedes at lave en interviewaftale med ejerne, inden journalisten fredag gik på orlov, er Finger og Wallace blevet tilbudt at svare på spørgsmål skriftligt. Det har de endnu ikke gjort.

Fremad Amager-direktør Allan Ravn har ikke nogen kommentar til historien, udover at der i hans øjne er tale om en privatsag.