• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Kenneth Jensen

Dømte Eriksens kollaps-kamp: Simon Kjær er en helt

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Anthony Taylor, der fløjtede opgøret mellem Danmark og Finland ved EM, kalder nu Simon Kjær og det sundhedspersonale, der genoplivede Christian Eriksen, for helte.

Af Kenneth Jensen

EM-slutrunden åbnede helt forfærdeligt med Christian Eriksens kollaps mod Finland, men heldigvis lykkedes det at få genoplivet den danske stjerne, der siden har fået opereret en hjertestarter ind.

Eriksen blev genoplivet, fordi der blev ageret hurtigt i Parken. Først fra dommer Anthony Taylor, da han så Eriksen kollapse, siden fra landsholdsspillerne samt de læger og det sundhedspersonale, der fik Eriksen tilbage.

Premier League-dommer Anthony Taylor taler nu for første gang om, hvordan han oplevede situationen. Det gør han i et interview med BBC.

Her afviser han at kalde sig selv for en helt og peger i stedet på de folk, der bragte Eriksen tilbage til livet, ligesom han peger på Simon Kjær, der sammen med resten af landsholdet reagerede hurtigt og blandt andet dannede ring om Eriksen, mens han blev genoplivet. Kjær var også hos Eriksens kæreste for at trøste og tale med hende.

- Jeg vidste med det samme, for han var for sig selv. Det eneste, der var tæt på ham, var en bold, der ramte hans knæ. Jeg kiggede faktisk direkte på ham, da han faldt. Jeg kunne se hans ansigt, da han faldt, og jeg vidste med det samme, at det var noget helt galt på grund af måden, han så ud i ansigtet, og hvordan han væltede. Det var det, der var min største bekymring, siger dommeren og forklarer:

- Min vigtigste prioritet er spillernes sikkerhed. Det betyder, at hvis en spiller er skadet eller ikke har det godt, skal de have hjælp. Det var alt, jeg gjorde. Jeg kaldte en læge på banen. Heltene den aften var den danske kaptajn (Simon Kjær, red.) og de læger, der udførte genoplivningen.

- Da det skete, var det eneste vigtige, at Christian fik den hjælp, han skulle have. Det fik han, fordi der blev reageret hurtigt, ikke kun fra hans anfører, men også fra lægerne. Det er det afgørende. Fodbolden var på det tidspunkt irrelevant. Til syvende og sidst har vi med mennesker at gøre.

Anthony Taylor fortæller også, at han efterfølgende var i dialog med UEFA's delegerede, og at man altså først valgte at sikre, at Eriksen var okay, inden man kunne finde ud af, om kampen skulle spilles videre. Også dommerteamet var berørte af situationen.

Anthony Taylor har ikke talt med Eriksen siden kollapset, men han har sendt ham en besked og talte efter opgøret mod Finland med Kasper Schmeichel, der kunne fortælle, at spillertruppen havde talt med Eriksen over FaceTime.

Premier League-dommeren talte med BBC i forbindelse med, at man i Taylors lokale klub, Altrincham, og i de andre National League-klubber har været nogle af de første, der får en hjertestarter. Det er besluttet i England, at der skal installeres hjertestartere, så der hænger omkring 2.000 rundt omkring i græsrodsklubber.

Danmark nåede semifinalen ved EM, hvor det blev til et nederlag til Anthony Taylors hjemland, England.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020