• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Ekspert: UEFA var nødt til at sige nej til regnbue

Foto: Getty Images

Dansk juraprofessor mener, at UEFA ikke havde andet valg end at sige nej til at lade stadion i München udsmykke med regnbuens farver.

Af Anders Dehn

Kritikken er haglet ned over UEFA, efter forbundet afviste Münchens bystyres ønske om at klæde det lokale EM-stadion i regnbuefarver, men dansk juraprofessor siger til DR Sporten, at UEFA ikke havde noget valg.

Bystyrets markering var nemlig et svar på den nyligt vedtagne lovgivning i Ungarn, som forbyder indhold med homoseksualitet i skoler og i tv-programmer rettet mod børn under 18 år. Tyskland møder netop Ungarn i en EM-gruppekamp senere onsdag.

Referencen til landets politiske beslutninger var UEFA begrundelse for ikke at tillade München at vise regnbuefarverne på Allianz Arena. Det begrundelse holder juridisk vand, mener professor Jens Ewald fra Aarhus Universitet, der i mange år har beskæftiget sig med sportsret.

- Det er klart, at man kan ikke lade sig spænde for en politisk vogn, hvor det snævre formål er, at man kritiserer et deltagerlands lovgivning. Det, mener jeg, må være klart, siger Jens Ewald til DR Sporten.

Han tilføjer dog, at bystyret i München nok var sluppet af sted med det, hvis det ikke havde rettet så tydelig en kritik mod Ungarns nye lovgivning, men omtalt regnbuen som en mere generelt markering til fordel for LGBT-rettigheder.

Omvendt kunne UEFA ifølge Evald også have vist sig som værende lidt mere imødekommende ved netop at tillade sådan en markering.

Ifølge UEFA-præsident Aleksander Ceferin ville UEFA have godkendt anmodningen, hvis den ikke var rettet mod Ungarns nye lovgivning.

- Det var en politikers anmodning, det var tydeligvis et signal rettet mod en politisk handling fra en regering i et andet land. Fodbold kan ikke tillade, at den bruges til politiske formål.

- Af hele mit hjerte støtter jeg og fejrer, at Manuel Neuer bar anførerbindet med regnbuefarverne. Og af hele mit hjerte er jeg for et stadion oplyst med regnbuens farver ved andre lejligheder, som foreslået af UEFA, når det ikke er til politiske formål.

Kritikere har omvendt hævdet, at det er mindst lige så politisk af UEFA af forbyde regnbuefarver på Allianz Arena, som det er at tillade det.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020