• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Ole Hoffskov

Optakt: England - Skotland

Foto: Getty Images

Både England og Skotland er blandt EM-værterne, men det er englænderne, der har hjemmebane i naboopgøret ved EM.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 21.00
Spillested: Wembley, London 
Dommer: Antonio Mateu Lahoz, Spanien
Gruppe D
På TV: DR 1 og Viaplay
Hashtag: #engsko #emdk

Holdnyt:
England:
De må allerede sidde med en god smag i munden i fodboldens hjemland. Kroatiens viceverdensmestre blev besejret 1-0 i åbningskampen, og dermed er den absolut sværste opgave i gruppespillet veloverstået.

Nu venter så en nabokrig.

Både England og Skotland er blandt EM-værterne, men det er englænderne, der har fordel af hjemmebane på Wembley i fredagens opgør, og det giver selvsagt "Three Lions" en fordel.

Gareth Southgates mandskab slap fra åbningskampen uden skader og karantæner, og med en sejr over Skotland kan de booke billetter til ottendendelsfinalen.

Skotland:
Den første EM-kamp i 25 år blev en stor skuffelse for skotterne, der hjemme på Hampden Park tabte 0-2 til Tjekkiet, som man ellers har haft et fint tag i tidligere. Ydmygelsen var total, da Patrik Shick bankede bolden ind bag David Marshall fra midten af banen.

Nederlaget betyder, at Skotland er tvunget til at tage pont mod England, og der er formentlig heller ikke en nation, skotterne hellere vil drille end storebror. 

Skotland havde bolden mest mod Tjekkiet, men de var ikke dygtige til at forvalte den. Nu venter et opgør, hvor de vil have knap så meget boldbesiddelse. Det kan i virkeligheden vise sig at passe dem bedre.

Skotland var sekunder fra at besejre England, da de to klubber senest tørnede sammen. Det var i VM-kvalifikationen i 2017, hvor englænderne blev reddet af en udligning fra Harry Kane til allersidst.

Karantæner:
England: Ingen
Skotland: Ingen

Bud på startopstillinger:
England (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Mings, Trippier - Phillips, Rice - Sterling, Mount, Foden - Kane

Skotland (3-4-1-2): Marshall - Hendry, Hankley, Cooper - O'Donnell, McTominay, Armstrong, Robertson - McGinn - Adams, Dykes

Profilen:
Che Adams scorede i Skotlands generalprøve, men angriberen startede ikke inde i åbningskampen mod Tjekkiet. Southampton-spilleren blev dog bragt i aktion allerede fra anden halvlegs start, og han kan meget vel få chancen mod England. Che Adams er født i Leicester og spillede engelske ungdomslandskampe, før han valgte at repræsentere Skotland. Det bliver uden tvivl en speciel kamp for angriberen fredag aften.

Vidste du, at..:
England og Skotland var også i gruppe sammen ved EM i 1996, og også dengang tørnede de sammen på Wembley i anden runde. England vandt opgøret 2-0 - med på holdet var blandt andre den nuværende engelske landstræner Gareth Southgate.

Dom:
Der bliver uden tvivl masser af damp under kedlerne i det rent britiske opgør, og jo mere hårdtspillet den bliver, jo bedre er det for skotterne. Udeholdet vil gå hårdt til de engelske stjerner, men det er svært at forestille sig, at skotterne kan stå distancen i alle 90 minutter. Vi byder en 2-0-sejr til England - præcis som for 25 år siden.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020