• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Tidligere SL-finne: En af de værste dage i mit liv

Foto: Getty Images

Det var den største dag i finsk fodbolds historie, men blev til et mareridt. Også finnerne følte med Christian Eriksen, fortæller den tidligere Superliga-spiller Markus Halsti.

Af Anders Dehn

- Jeg havde en af de værste dage i mit liv. Jeg var der ikke engang, jeg oplevede det gennem tv, så jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det var for dem, der var der.

Det er langt fra kun i Danmark, at Christian Eriksens hjertestop gjorde stort indtryk. Det gjorde det i den grad også hos kampens modstandere, Finland. Det fortæller den tidligere landsholdsspiller Markus Halsti, der indtil for 11 måneder siden spillede i dansk fodbold.

Han var i studiet som ekspertkommentator for Yle, Finlands svar på DR, netop på grund af hans fortid på landsholdet og i Superligaen. Han havde forberedt sig på en festdag uden lige: Finland skulle spille sin første slutrundekamp nogensinde, endda mod næsten-naboerne Danmark, hvor det halve finske hold havde en fortid eller nutid på klubplan.

Men intet kunne have forberedt ham og resten af finsk fodbold på at være statister i det største drama i international fodbold i mange år.

- At Finland er til EM er en drøm, der går i opfyldelse. Det er første gang, og der var eufori i mange uger før kampen. Det skulle være en glædens dag uanset resultatet. Vi var bare virkelig glade for at være til EM, siger Markus Halsti.

- Følelserne før kampen og i starten af den var selvfølgelig utrolige. Vi spillede mod Danmark, et skandinavisk hold, et stærkt hold, vi var underdogs. Vi kunne kun vinde. Vi troede, at uanset hvad der skete, ville det være en glædens dag. Sådan var det for mig, for spillerne og for alle, der fulgte med.

- Så skete det med Christian Eriksen. Efter et par sekender forstod man, at det var noget forfærdeligt. Som spiller ser man det på spillerne, der var tættst på. På deres ansigter. At noget skidt var under opsejling.

Hvorfor ramte Eriksens kollaps dig så hårdt?

- Til rollen som ekspert har jeg holdt øje med Eriksen, den bedste spiller for Danmark. Jeg har studeret ham i en uge nu, hvordan han bevæger sig, så jeg kan fortælle det finske publikum, hvorfor han er så god. Man glemmer personen bag trøjen.

- I det finske studie var der stille. Ingen kunne sige noget. Jeg kan ikke huske, hvad jeg sagde. Det var en svær dag; alle så kampen i Finland. Man kan ikke engang forestille sig, hvordan det er for Christian Eriksens familie og dem, der er tæt på ham.

Markus Halsti fortæller, at de i Yle-studiet forsøgte at tale om kampen, efter den var færdig, men "det var svært at holde tankerne på kampen."

Lige så stort som ishockey-VM
I dagene siden opgøret har finnerne, ligesom herhjemme, siddet som på nåle for at høre mere til Eriksens tilstand, fortæller Halsti. Det er først efter meldingerne om, at han har det godt, at folk er begyndt at tale om, at Finland rent faktisk vandt og skabte landet største fodboldresultat til dato.

- Alle medier har fulgt alt om Christian Eriksen tæt, alt er i nyhederne i Finland også, og efterhånden som vi får positive nyheder, er folk begyndte at snakke om, at Finland vandt. Det var selvfølgelig under særlige omstændigheder, men det er ved at gå op for folk, hvad der skete, vurderer Markus Halsti.

De finske landsholdsspillere har fortalt, at de droppede den traditionelle fejring af sejren i omklædningsrummet. Ifølge Halsti fulgte befolkningen trop.

- Under normale omstændigheder vil jeg sige, at der ville være så store fester, som når vi har vundet ishockey-VM. Og det er en stor ting i Finland, siger den tidligere Esbjerg-anfører.

- Vi var under pres, men selve kampen var en typisk eksempel på den finske spirit. Én chance, og så scorede vi. Men det var umuligt at nyde sejren.

Nu står Finland så over for endnu en stor kamp mod den store nabo, Rusland. Med bare ét point er holdet sikker på at gå videre fra gruppen, skrive fodboldhistorie på ny - og forhåbentlig få lejlighed til at fejre det ordentligt.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020