• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle .
Sponsoreret artikel

Værd at vide om guld og guldpriser

Værd at vide om guld og guldpriser
.

Guld forbindes ofte med prestige, da det er dyrt ædelmetal - men hvad koster guld egentlig og hvilke guldpriser i 2021 findes der?

Af .

De fleste kender til guld i forbindelse med smykker og smykkebranchen. Ikke nok med at guld bruges til at halskæder, ringe og ure, så er det også et vigtigt råstof til eksempelvis at lave elektronik og det er ligeledes et grundstof i det periodiske system med det kemiske symbol ‘Au’ og nummer 79.

Det optræder også under normale tryk- og temperaturforhold som et meget tungt og yderst formbart stykke ædelmetal med udseende af gulligt metal. Guld forbindes ofte med prestige, da det er dyrt ædelmetal - men hvad koster guld egentlig og hvilke guldpriser i 2021 findes der?

Dette kan du blive klogere på i denne artikel.

Guldprisen afgøres ud fra karat
De fleste har muligvis hørt venner, familie eller bekendte udtale sig om, hvor mange karat deres guldsmykker er, men har måske ikke stiftet bekendtskab med hvad udtrykket egentlig betyder. Karat er et udtryk for guldets renhed.

Hvis du ejer et smykke af 24 karat guld, er dette et udtryk for at guldet er 99,9% rent guld, det vil sige, at kun 0,1% af guldet består af andet metal. Ligeledes er 8 karat guld et udtryk for, at et guldsmykke er af cirka 33,3% rent guld.

Det forholder sig således, at guldpriser afvejes i gram og stiger i takt med at angivelsen af karat stiger. Eksempelvis har en guldbar den højeste guldpris per gram, da dette er rent guld.

Hvor mange karat er mine guldsmykker?
Hvis du ønsker at vide, hvor mange karat dine guldsmykker er, er der to måder at opspore dette på:

Normalt vil dine smykker være stemplet med karat-angivelse.

Der kunne eksempelvis stå “10 karat” eller “10K” eller også kan det være angivet i promille, for eksempel “333”, “585” og “999” - og hvis det er tilfældet, kan du finde den angivelse i en prisoversigt ved at søge efter dette på søgemaskiner som Google, hvor du så kan blive oplyst om karat- og promilleangivelser.

Dagens guldpriser
Hvis du er interesseret i at vide mere om guldpriser og hvorledes priserne kan ændre sig, kan du tjekke guldpriserne på daglig basis. Guldpriser per gram ændrer sig nemlig alle hverdage og opdateres ofte.

Guld er en global handelsvare, som handles på børser i hele verden, hvorfor prisen på guld per gram stiger og falder kontinuerligt sammenlignet med markedets udbud og efterspørgsel. Den guldpris du får oplyst på Børsen er altid med udgangspunkt i en 24 karat guldbar.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020