• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Lasse Claes

'Zanka' blev vraget til VM: Det passede mig fint

Foto: Eddie Keogh

Det passede forsvarsstjernen fint ikke at skulle til Qatar i slutningen af 2022.

Af Lasse Claes

Mathias 'Zanka' Jørgensen har været med til to fodboldslutrunder i sin karriere. 

Åge Hareide udtog forsvarsspilleren til VM i 2018, mens Kasper Hjulmand havde ham med ved EM i 2021. 

Men da landstræneren skulle udtage sin trup til VM i Qatar i slutningen af sidste år, gik han udenom den tidligere FC København-stjerne. 

Det var dog ikke noget, som Mathias 'Zanka' Jørgensen var skuffet over. Det afslører Brentford-profilen i et interview med Tipsbladet. 

- Nej, det var det ikke. Jeg vidste godt, at hvis jeg kom ind og gjorde det godt, så kunne der være en mulighed, for sådan er det altid, hvis man spiller i Premier League. Kasper (Hjulmand, red.) valgte en anden løsning, og det var det, han troede på, siger den 32-årige dansker og fortsætter: 

- Det passede mig egentlig rimelig fint i forhold til min families situation. Jeg var kommet tilbage og havde spillet et par enkelte kamp, og så var der tre ugers ferie med familien, hvor vi kunne komme afsted og nyde hinanden. Så det var egentlig nok personligt det bedste, der kunne ske for mit vedkommende. 

I stedet for 'Zanka' udtog Kasper Hjulmand fire andre centrale forsvarsspillere - Andreas Christiansen, Joachim Andersen, Simon Kjær og Victor Nelsson. 

Og en decideret forklaring fra Kasper Hjulmand fik Premier League-spilleren ikke. 

- Vi havde nogle samtaler omkring det, og at der var mulighed for, at jeg måske skulle med, men han havde ikke besluttet sig endegyldigt. Og det var egentlig det. 

Som vi alle ved, blev VM i Qatar en enorm skuffelse for Danmark, som måtte pakke kufferten og rejse hjem efter puljekampene, hvor det var blevet til et point mod Australien, Frankrig og Tunesien. 

Når VM-udtagelsen ikke blev en succes for 'Zanka', kan han glæde sig over, at det går rigtig godt i Brentford. Her har han de seneste måneder spillet en masse minutter. 

Det har været i en periode, hvor Thomas Franks mandskab er kravlet op på en flot ottendeplads i Englands bedste fodboldrække efter sejre over eksempelvis Liverpool og Manchester City. 

Og forsvarsstjernen har et bud på, hvorfor London-klubben er så gode i denne sæson indtil videre. 

- Jeg tror, at de fleste hold kan noget. Det, vi er dygtige til, er at vide, hvad det lige præcist er, vi er gode til og lave en gameplan og udføre den. Først og fremmest er vi et hold, som tænker på samme måde, og så har vi nogle enkelte ting, som vi går meget op i. 

- Dødbolde er et kæmpe våben for os og et stort fokus. Det er i gåseøjne en af de nemmeste måder at score mål på i en så svær liga som Premier League. Så hvis du kan vinde den duel, så er du et langt stykke. 

Når snakken falder på Brentfords succes, så sender den tidligere Superliga-stjerne ligeledes nogle rosende ord i retning af sin træner - landsmanden Thomas Frank. 

- Jeg vil først og fremmest sige, at han er dygtig til mennesker. Han er rigtig god til at få holdet og kulturen til at blomstre. Han har nogle spillere, som han tror rigtig meget på, og det kan være, de ikke lige spiller så godt i en, to eller tre kampe, men så holder han stadig fast i dem. 

- På den måde har han et metode at arbejde på, og en filosofi han arbejder hen mod, og den holder han fast i - også i de perioder, hvor det måske ikke går så godt. Og det har vist sig at være guld værd i en tid, hvor man i andre klubber ikke har den tålmodighed og tid. Hverken med spillere eller trænere. 

Da Mathias 'Zanka' Jørgensen skiftede til Brentford i 2021, var det kort tid efter et skuffende ophold i FC København. Her blev han blandt andet sendt på bænken af Jess Thorup. 

Alligevel har han fået masser af spilletid i Premier League, når skader ikke har stået i vejen for minutter på banen. 

Derfor fortæller 'Zanka' afsluttende, om han er overrasket over, at han har hævet sit niveau. 

- Det er jo en af de ting, som mange har haft lyst til at sætte ord på i min karriere. Det faktum, at jeg nogen gange har det med at kunne falde lidt ned på det niveau, som jeg spiller på. Men omvendt kan man selvfølgelig også vælge at se på den positive side. 

- Og det betyder, at hver eneste gang jeg har skulle spille på et ekstremt højt niveau, så har jeg kunne være med. Om det så hedder landshold, VM, Champions League eller Premier League, så leverer jeg altid varen. Altid og altid, men oftest. 

- Så jeg var ikke overrasket over, at jeg kunne spille Premier League. Det har jeg vist før og spillet en masse kampe der.