• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Premier League Anders Dehn

Dansker om ny United-træner: Han åbnede mine øjne

Foto: Getty Images

Henrik Pedersen har arbejdet tæt sammen med den nye Manchester United-træner, Ralf Rangnick, og fra første parket set, hvordan tyskeren transformerede Red Bulls fodboldimperium.

Af Anders Dehn

Ralf Rangnick skal ikke kun være cheftræner i Manchester United. Til sommer skal han også være konsulent for klubben og have mere fokus på det store linjer. Han skal så at sige først træne spillerne og siden klublederne.

Den 63-årige tysker har masser af træner- og ledererfaring. Han er mest berømt for sin rolle i Red Bulls fodboldimperium, hvor han både som træner for Leipzig-holdet og især som overordnet sportsdirektør var med til skabe den succes, som RB-klubberne har haft.

Henrik Pedersen, der i dag er cheftræner i Vendsyssel FF, var global udviklingsdirektør i Red Bulls fodboldsatsning, da Rangnick kom til i 2012. Siden blev han U18-træner i Salzburg. Han har altså arbejdet tæt sammen med den nye United-chef og ved bedre end de fleste, hvad Rangnick kommer med, og hvordan han forandrede hele organisationen.

- Det var ham, der lavede al trænerskoling med mig, Alexander Zorniger, og hvad de ellers hedder alle sammen. Det gjorde han sammen med sin mentor, Helmut Gross, som altid har været med som Ralfs højrehånd, hvis man kan sige det sådan.

- Alle arbejdede tæt sammen, for det er en enhed at være i Red Bull. Alle i Leipzig og Salzburg skulle lære det samme, både på scouting og træning. Han udstak overordnede retningslinjer, fortæller Pedersen til tipsbladet.dk.

Julian Nagelsmann kom til Bayern München fra RB Leipzig og fik sit første trænerjob i Hoffenheim, som Rangnick i sin tid førte op fra tredjebedste række til Bundesligaen. Ifølge ham var det Rangnick, der samlede alle brikkerne i Red Bulls puslespil. Alle dele af fodboldimperiet havde hans aftryk på sig.

Henrik Pedersen lægger sig op ad samme linje.

- Ralf var ham der gjorde, at der blev skabt én retning og kun én retning. Men det var også ham, der tog ansvaret for at uddanne alle dem, der skulle uddannes, for at der kunne skabes den retning. Så Ralf havde kæmpe indflydelse på Red Bull-projektet, siger han.

- Status på projektet (da Rangnick tiltrådte i 2021, red.) var, at man vandt mange kampe, men der kom færre og færre tilskuere, og man lykkedes ikke med at kvalificere sig til Champions League. Med Ralfs tilgang til spillet skulle man blive endnu mere effektiv i spillestilen og skabe større merværdi. Man skulle satse på unge, sultne spillere og putte dem ind i et trænings- og spillestilsmæssigt koncept, så man kunne skabe et hold, der kunne klare sig i Europa.

Det, må man sige, lykkedes. Salzburg har fortsat med at dominere østrigsk fodbold og kvalificerede sig i de tre seneste forsøg til Champions Leagues gruppespil. Her er RB Leipzig også fast bestanddel.

"Vi fik sandheden at vide"
Succesen kom blandt andet i stand gennem den ekstreme presfodbold, som er blevet Red Bull-koncernens varemærke. Det var ikke sådan, at RB-holdene ikke pressede tidligere, men under Rangnick fik det en helt ny dimension.

- Den ekstreme måde at presse på var overhovedet ikke en del af konceptet. De boldorienterede principper var det heller ikke i de ekstremiteter. Det var en tydelig spillestil og en tydelig træningsfilosofi, som lå til grund for den spillemæssige kultur, og som lagde fundament for hele Red Bull i dag: Leipzig, Salzburg og New York, siger Henrik Pedersen.

Det aggressive genpres var formenligt 2010'ernes væsentligste taktiske udvikling i fodbold, og her var Rangnick en af de vigtigste missionærer. Den toneangivende tyske journalist Raphael Honigstein har kaldt Rangnick "gegenpressingens gudfar".

Den nye Manchester United-træner har inspireret og påvirket ikke bare måden, som moderne fodbold spilles, men også mange af de trænere, som står i spidsen for Europas store hold: Nagelsmann, Jürgen Klopp, Thomas Tuchel og en række andre tidligere og nuværende Bundesliga-trænere.

Den del af hans arv har fået megen opmærksomhed, siden historierne om hans forestående ansættelse i United så dagens lys, men de er ikke blevet skreget for meget op, mener Henrik Pedersen.

- Overhovedet ikke. Han er den mand - sammen med Helmut Gross - som jeg har lært mest af i hele fodboldverdenen. Han åbnede øjnene for mig for, hvordan man kunne spille et internationalt og fremadrettet presspil og blive dominant, næsten uanset hvem man spiller mod.

- Han var med til at ændre mit syn på nogle af tingene, specielt det ekstremt boldorienterede pres. Hver gang vi spillede kampe, og Ralf gav feedback efter kampene, fik vi sandheden at vide, om det var god eller skidt, men det var en fantastisk skole at få. Det er jeg kun taknemlig for at have været en del af.

- Én ting er tankerne om det taktiske, noget andet er hele træningsfilosofien, der ligger bag. Jeg syntes, det var vanvittigt spændende at være igennem, og det danner basis for mange af de ting, jeg gør i dag, siger Pedersen.

Forandring fryder ikke for alle
Nu skal Rangnick så, må man formode, implementere sine idéer i Manchester United. Han tiltræder i begyndelsen af december, som altid er en travl måned for de engelske hold, og han får dermed relativt få træningspas til at forandre holdets spil.

Netop dét ser Henrik Pedersen som Rangnicks største udfordring. Forandring tager tid, og det har Rangnick ikke meget af. Især ikke på træningsbanen.

- Når man vælger Ralf Rangnick, tænker jeg også, at man vælger at spille en bestemt type fodbold. Det har konsekvens for spillestilen og for de spillere, man vælger til, og de spillere, man vælger fra. Der glæder jeg mig helt vildt til at se, hvordan Ralf får taget fat i truppen og arbejdet med de ting. Det er spillere, som er vant til at gøre noget helt andet, end Ralf plejer at gøre, siger han.

Vendsyssel-træneren er ikke meget for at sætte navne på, hvem der får det svært under den nye træner, men nøjes med at konstatere:

- Under Ralf er holdet det vigtigste, og man skal forstå, at man er en del af noget større. Boldorienteret pres kan man kun gøre sammen og kun gøre i sprint. Så jeg glæder mig vildt til at se udviklingen, siger Pedersen.

Første indikation får han og vi andre på søndag, når Manchester United møder Crystal Palace.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020