• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

AaB-darling i tænkeboks: Jeg er jo ikke lykkelig

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Den tidligere Superliga-topscorer og The Double-vinder i AaB Lukas Splavis nærmer sig to år uden fodbold. Den 26-årige angriber erkender, at karrieren kan lakke mod enden.

Af Ole Hoffskov

Lukas Spalvis.

For en god håndfuld år siden var han ét af de hotteste navne i dansk fodbold. I sæsonen 2013/2014 var angriberen med til at vinde The Double med AaB, og to sæsoner senere blev han topscorer i Superligaen med 18 mål. Det kastede i 2016 et salg til storklubben Sporting CP af sig.

Nu skriver kalenderen 2021, og 26-årige Lukas Spalvis føler sig knap nok som fodboldspiller længere.

Litaueren, der til dagligt er på kontrakt i FC Kaiserslautern i Tysklands tredjebedste række, har været skadet i halvandet år. Hans seneste kamp daterer sig tilbage til august 2018.

- Kort efter den kamp blev jeg opereret, men da jeg vendte tilbage på banen, blev jeg ramt af et tilbageslag og måtte opereres igen. Så kom corona, og det satte alt på pause. Det har været enormt meget frem og tilbage. Jeg giver det et nyt skud nu, og så må vi se, siger Lukas Spalvis til tipsbladet.dk og fastslår, at han stadig er et stykke fra at være kampklar:

- Jeg er stadig skadet, men jeg kan godt træne en smule med. Det går okay, men jeg ved ikke, hvordan knæet reagerer, når jeg begynder at deltage i holdtræningen, eller når det møder en større belastning. 

At være skadet er desværre for Lukas Spalvis ikke uvant. En stor del af sin karriere har angriberen tilbragt i træningslokalet. Flere knæskader har gjort fodboldlivet surt for den tidligere Superliga-topscorer.

Sådan forholder det sig også nu, hvor hverdagen i Tyskland kan føles en smule grå. 

- Jeg har været skadet rigtig mange gange i min karriere. Det var jeg også i Danmark og i Portugal. Hver gang er det svært. Når man har oplevet at kæmpe sig igennem en lang skadespause for så at konstatere, at det stadig gør ondt, så er det mentalt meget hårdt. Jeg forsøger ikke at give op, men jeg føler mig jo ikke som fodboldspiller. I snart to år har jeg lavet de samme øvelser dag ud og dag ind. Jeg er jo ikke lykkelig, når det forholder sig sådan, siger Lukas Spalvis.

Har du overvejet, om det er det værd?

- Fodbold er jo hele mit liv. Jeg startede med fodbold, da jeg var seks år gammel, og siden har det fyldt alt. Havde jeg været 30 eller 31, havde jeg ikke gidet at kæmpe videre, men jeg er kun 26, og jeg har måske fem eller seks år tilbage i mig, hvis jeg kan overvinde mine skadesproblemer. Det tænker jeg selvfølgelig på.

- Men jeg ved også godt, at det ikke bliver på allerhøjeste niveau. Det er for sent, men bare det at spille fodbold igen vil være stort for mig.

Tror du, at du kan genfinde dit bedste niveau?

- Det er jo et sindssygt godt spørgsmål. Jeg ville ønske, at jeg kendte svaret. Jeg vil gøre mit bedste, men det bliver svært. Jeg bliver ikke yngre, og jeg har været gennem mange operationer. Jeg er ikke lige så hurtig eller hopper lige så højt, som jeg gjorde tidligere.

- Jeg ønsker inderligt, at jeg kan ramme det samme niveau igen, men jeg bliver ikke sur, hvis det ikke sker. Jeg tager det stille og roligt, og lige nu ønsker jeg bare at kunne spille fodbold uden smerter.

Men prisen kan godt blive for høj?

- Hvis jeg føler, at det ikke er det værd, og det gør for ondt, så vil jeg ikke kæmpe bare for at kæmpe.

Så du er afklaret med, at du kan blive tvunget til at indstille karrieren?

- Selvfølgelig. Jeg har været skadet i snart to år, så jeg er selvfølgelig realistisk. Jeg spiller ikke bare for at spille. Jeg spiller kun, hvis det giver mening. Jeg vil ikke være en af de fodboldspillere, der kun hænger sammen, fordi jeg har proppet mig med piller. Aldrig i livet. Jeg ved godt, at enden på min karriere måske er nær.

Tænker du nogensinde på, hvad det kunne være blevet til for dit vedkommende, hvis det ikke havde været for alle de skader?

- Ja, men det nytter jo ikke noget. Man kan gøre sig mange tanker om sådan noget, men jeg kommer jo aldrig til at kende svaret. 

FC Kaiserslautern er lige nu under nedrykningsstregen i 3. Liga og dermed på vej ned i Tysklands fjerdebedste række. Hvad er gået galt?

- Det er svært at sige. Det er jo en kæmpe klub i Tyskland. Historisk er den nærmest lige så stor som Bayern München. Klubben har mange fans, et stort stadion og så videre. Alle ønsker, at den skal være en del af toppen af tysk fodbold. Det var godt, da jeg kom til klubben, men der er sket meget, og vi har haft mange trænere og mange forskellige spillere.

- Hvis vi rykker ned i denne sæson, vil det være klubbens endeligt. Det tror jeg.

Hvad så med din egen situation?

- Hvis vi rykker ned, ophæves min kontrakt automatisk. Jeg tænker ikke så meget over at finde en ny klub. Jeg er ikke dum, jeg ved godt, at det er svært at finde, når jeg har været ude i to år. Jeg kan nok uden problemer finde en klub hjemme i Litauen, men alt afhænger af min krop, slutter Lukas Spalvis.

Angriberen kom til AaB som ungdomsspiller, og han opnåede 65 kampe i den bolsjestribede trøje med 30 mål til følge. Nordjyderne solgte Lukas Spalvis for 12 millioner kroner til Sporting CP i 2016 - en skade forhindrede ham i nogensinde at få debut for storklubben. 

I videoen i toppen af artiklen kan du gense, da Lukas Spalvis scorede to mål og blev matchvinder for AaB mod Randers FC i det 96. minut. 

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus