• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM /ritzau/

Vil revanchere VM-traume: Han er en snyder

Foto: Getty Images

Luis Suarez' hånd kom 2010 i vejen for Ghanas VM-semifinale. Fredag kan ghaneserne få revanche mod Uruguay.

Af /ritzau/

Når Ghana og Uruguay fredag klokken 16 tørner sammen i det, der meget vel kan blive en direkte duel om en billet til ottendedelsfinalerne ved VM, bliver der rippet op i et ghanesisk traume.

I Ghana glemmer man nemlig aldrig VM-kvartfinalen mod Uruguay i 2010. Ghana havde allerede tangeret Afrikas bedste VM-resultat, men var millimeter fra at blive kontinentets første land til at nå semifinalen.

Stillingen var 1-1 i de sidste minutter af den forlængede spilletid, da Ghanas Dominic Adiyiah headede bolden mod netmaskerne. Men Uruguay-stjernen Luis Suarez forhindrede målet ved at tage med hænder på målstregen.

Ghanas Asamoah Gyan tordnede det efterfølgende straffespark på overliggeren og over mål, og i den efterfølgende straffekonkurrence snuppede Uruguay billetten til semifinalen.

Selv om mere end 12 år er gået, har man langtfra glemt episoden ved VM i Sydafrika, fortæller straffesparkssynderen.

- Ingen, der så kampen dengang i Ghana, bryder sig om Suarez. Han blev en helt i Uruguay, men folk i Ghana ser ham som en snyder. Folk hader ham, siger Gyan til den engelske avis Daily Mail.

Han ser dog også sig selv som skyldig i nederlaget.

- Det vil altid være et hårdt slag for min karriere. Jeg forstår, hvor meget smerte der forbliver i ghanesernes og afrikanernes hjerter. Jeg missede sparket og bærer skylden og smerten, siger Gyan.

Den tidligere FC Midtjylland-spiller Razak Pimpong, der var med til VM for Ghana i 2006, bekræfter, at 2010-kvartfinalen fylder meget hos ghanesere, men også andre steder på kontinentet.

- Hele Afrika holdt med Ghana i den kamp, fordi man følte, at det var på tide, at et afrikansk land nåede semifinalen.

- Så skete det med Suarez, og fans i Ghana og Afrika hader ham for det. Spillerne ved, at det er nu, de skal slå Uruguay. Kampen betyder ekstra meget. De har ventet længe på at få revanche, siger Pimpong.

Udskældte Suarez er fortsat landsholdsspiller og med i Uruguays trup i Qatar.

Han forstår ikke det had, der er rettet mod ham, da han tog straffen i form af straffesparket til Ghana og et rødt kort, der gav ham karantæne i semifinalen mod Holland.

- Jeg løb en risiko i situationen. Jeg er blevet beskyldt for anti-fairplay. Men det er ikke min skyld, at Ghana-spilleren missede straffesparket. Jeg sparkede ikke til nogen eller sådan noget. Derfor vil jeg heller ikke undskylde for det, sagde Suarez på torsdagens pressemøde.

Før sidste runde i gruppe H er Portugal med sine seks point sikker på at gå videre. Ghana har tre point foran Sydkorea og Uruguay, der begge har et point, og kan formentlig gå videre med mindst uafgjort mod Uruguay, medmindre Sydkorea slår Portugal.

/ritzau/