• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Klare regler: Sådan kan OB, Brøndby og deres fans straffes for homofobi

Både OB og Brøndby IF samt de to klubbers fans risikerer straffe for de homofobiske tilråb, der fandt sted i den forgangne Superliga-runde. Det står allerede i Superligaens regler.

Af Anders Dehn

Det kan komme til at koste OB og Brøndby IF dyrt, at nogle af de to klubbers fans søndag og mandag sang homofobiske sange om Viktor Fischer. Og de samme tilskuere kan i øvrigt risikere både karantæne fra stadion og bøder.

Det fremgår alt sammen af DBU og Divisionsforeningens egne regler. Lad os kigge på dem for fansene først.

Læs også: Anmeld homofobi: DBU vil have spillere og klubber til at tage affære

Superligaen har et fælles ordensreglement, som gælder på samtlige stadioner, og her står der sort på hvidt under punkt 5, at "Racistiske, homofobiske og andre nedsættende eller diskriminerende ytringer er strengt forbudt."

Overtræder man reglementet, kan man uden videre blive bortvist, modtage en afgift (altså bøde) og karantæne fra stadion. Det er selvsagt for sent at bortvise fans fra kampe, der allerede er afviklet, men Superligaens regler åbner altså op for efterfølgende udelukkelse og bøder.

Læs også: Brøndby tager afstand fra homofobi i Farum

Det kan som nævnt også være, at OB og Brøndby bliver idømt bøder, som de måtte have lyst til at "sende videre". Der står i DBU's disciplinær bestemmelser (under punkt 3a, hvis man selv vil læse efter):

- Offentlige udtalelser af krænkende, nedsættende eller diskriminerende karakter omhandlende et andet menneskes race, etniske oprindelse, hudfarve, sprog, religion, seksuelle præference eller tilhørsforhold til en minoritetsgruppe kan straffes under henvisning til lovenes § 30.1.

Læs også: OB straffer ikke tilskuere bag homofobiske Fischer-tilråb: Det løb er kørt

De love, der henvises til, er DBU's Love. Her åbner § 30.1 op for, at Fodboldens Disciplinærinstans kan straffe med alt fra en løftet pegefinger til tvangsnedrykning eller udelukkelse fra turneringer. Det sidste er dog næppe realistisk her. Paragraffen gør det eksempelvis også muligt at idømme bøder.

Pan Idræt, som har særligt fokus på seksuel mangfoldighed og kønsdiversitet, fortalte i går, at foreningen har meldt episoderne med OB- og Brøndby-fans til disciplinærinstansen.

Det er i øvrigt klubberne, der har ansvaret for, at deres fans ikke opfører sig uacceptabelt. Udover at det jo står klart nok i førnævnte bestemmelser, at klubberne kan blive straffet, fremgår det også af det cirkulære, som Divisionsforeningen udsendte i fjor.

- Den arrangerende klub er objektivt ansvarlig over for DBU og Divisionsforeningen for uacceptabel adfærd og skadegørende handlinger fra tilskuere og fans, der kan relateres til klubben, uanset hvor på stadion denne adfærd måtte opstå.

Igen henviser sanktionerne til DBU Love's § 30.

Tipsbladet.dk forsøgte i går at få en kommentar fra DBU's juridiske afdeling, men blev sendt videre til kommunikationsafdelingen, som ikke er vendt tilbage.

Superliga

Fra anfører til projektleder

Mads Agesen indstillede i 2018 sin aktive fodboldkarriere for Randers FC, men gør nu comeback for klubben i en stilli...

Mere Superliga

Fokus