• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Stort interview: FCK-formand vil aldrig kræve et spillersalg

Stort interview: FCK-formand vil aldrig kræve et spillersalg
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC København præsenterede mandag årsrapporten for 2017, og den bød på et plus i omegnen af 60 millioner kroner. Formand Bo Rygaard ser meget positivt på fremtiden hos de mangedobbelte mestre.

Af Ole Hoffskov

Overskuddet er halvveret i FC København, men det er stadig gode tider på Østerbro.

Mandag præsenterede Parken Sport & Entertainment, som er selskabet bag FC København, årsrapporten for 2017, og den viser et plus på 61,5 millioner kroner. I rapporten kan man blandt andet notere sig, at FC København satser på kvalifikation til et europæisk gruppespil efter sommerferien, selv om denne sæson ligner en blød mellemvare. 

Bo Rygaard, der er bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment, ser positivt på udviklingen. Foruden FC København tæller selskabet Lalandia, Fitness.dk samt nogle kontorejendomme. 

- Jeg og bestyrelsen er meget tilfredse med resultatet. Det er sådan, at når man beskæftiger sig med mange ting, som vi gør, bliver man nødt til at være rundt om hver enkelt forretningsenhed og se, hvordan det har udviklet sig. Hvis vi ser bort fra Fitness.dk, hvor vi har en genopretningsplan, og som har kostet lige i underkanten af 60 millioner på bundlinjen, er alt gået rigtig fint, siger Bo Rygaard og fortsætter:

- Når man taler FC København, kan hukommelsen af og til være rigtig kort, og jeg vil da gerne minde om, at i 2017 kom vi rigtig langt i Europa League og vandt The Double herhjemme for andet år i træk. Det vil på bundlinjen sige, at fodboldklubben har gjort det rigtig flot. Lalandia har lavet tidens højeste resultat, og det samme har vores ejendomsselskab. Så når jeg lægger tingene sammen, er jeg rigtig tilfreds og synes, vi har nogle fine tal. Fitness.dk skal på et tidspunkt det, vi kalder ”back on track”, men som kommerciel organisation havde vi aldrig investeret de penge, hvis vi ikke troede, det førte Fitness.dk i den rigtige retning.

Hvornår håber I, at Fitness.dk-delen kan lave positive resultater?

- Det er altid svært at spå om. Men når vi kigger frem, vil jeg sige, at vi indenfor to år skal have en balance i driften. Det kan komme hurtigere, men det kan også trække lidt ud, fastslår han.

Hvad er tankerne bag forventningerne til 2018?

- Det fungerer på den måde, at når man er bestyrelsesformand, som jeg er, må man i sidste ende lytte til de kompetente folk, vi har rundt omkring, og når vi er i FC København, er det jo primært Ståle Solbakken. Det vil sige, at det langt hed ad vejen er Ståles egne forventninger til, hvilken udvikling fodboldklubben har, som vi lægger til grund. Når vi har behandlet tallene totalt set og melder ud, som vi gør i dag, er det fordi, Ståles input er den bedste viden, vi har lige nu.

I er ikke så tit afhængige af andre klubber, men det er I lidt i denne sæson. Hvad tænker du om det som businessmand?

- Vi har en forretningsmæssig tilgang til det at drive en fodboldklub på det her niveau, men det er rigtigt, at det punkt, hvor en fodboldklub udmærker sig i forhold til så mange andre forretningsmodeller, er, at det er meget uforudsigeligt, når det kommer til stykket. Der sker jo nogle ejendommelige udviklinger engang imellem, og det ser man også internationalt, hvor selv de største klubber hoster af og til. Så bliver man lidt afhængige af andre, og det er selvfølgelig knap så behageligt som at kunne styre det hele selv, men det er en del af at drive en professionel fodboldforretning, siger Rygaard.

Lige nu og her er der et stykke vej til et europæisk gruppespil efter sommerferien. Ser du det som lidt af et sats at budgettere med det jeres nuværende situation taget i betragtning?

- Der er vi lidt tilbage til, at bestyrelsen ikke består af fodboldspecialister, men forretningsspecialister. Når vi synes, at vi har den rigtige ledelse, som vi har med Ståle Solbakken, så lytter vi til hans input. Hvis han havde sagt noget andet, havde vi taget det til efterretning. Så vi sidder ikke selektivt og spekulerer i, hvordan det går i aften mod FC Helsingør, eller når Brøndby spiller næste gang. Det er vi for langsigtede til, lyder det fra FCK-bossen.

Så det ligger i FC Københavns selvforståelse at være ambitiøse, så længe det er matematisk muligt?

- Ja, og det ligger i hele den økonomiske gearing, vi har. Man kan ikke drive en fodboldklub med så store investeringer og så høje omkostninger og så ikke placere sig generelt set i europæisk fodbold, for så er det filantropi, og det er det her ikke – det er en kommerciel forretning. Selv om vi alle har et stort hjerte og elsker klubben, så er det i sidste ende ”money talks”, siger Bo Rygaard og tilføjer:

- Når vi melder ud, at vi skal i et europæisk gruppespil, så er det fordi, det er en økonomisk grundforudsætning for at få fodboldforretningen til at give overskud. Nu kan du selv se, hvor mange af vores kollegaer i Superligaen, der har svært ved at få overskud, men vi giver overskud herinde næsten hvert år og er en fantastisk historie. Nu har jeg været formand i tre år, og det er fantastisk at se, hvordan fodboldklubben har evnet at give stor underholdning og stor kommerciel værdi for Parken, men også præmiepengene og TV-penge, der er direkte relateret til resultatudviklingen. Det er der ikke mange klubber i det nordlige Europa, der kan dokumentere.

Brøndby IF har meldt ud, at de skal sælge spillere for 25 millioner kroner til sommer – opererer i med et lignende beløb i transferindtægter?

- Vi lægger nogle rammer omkring det, men vi har en langsigtethed i det, som betyder, at den sportslige ledelse til enhver tid kan komme og fortælle os i et transfervindue, hvad der er rigtigt og ikke rigtigt. Så vi har ikke så rigid en målsætning, så vi kan sige, at vi skal have præcis det beløb hjem. Vi har nogle mål, vi går efter, men vi har råd til at investere, og det viste vi senest ved Viktor Fischer og Robert Skov. Vi kan tage det lange, seje træk, og det er måske noget af det, der er med til at udmærke FC København.

Så selv hvis I misser et europæisk gruppespil, vil I havde råd til at sige nej og ikke skære i udgifterne til spillertruppen?

- Præcis. Vi kan konceptuelt ikke arbejde så kortsigtet, for det vil koste uforholdsvis mange penge. Vi kommer aldrig fra bestyrelsens side og kræver et spillersalg, fordi vi skal have penge i kassen. Aldrig. Men når man har en fodboldklub på vores niveau, skal resultaterne også komme. Vi kan ikke acceptere mange dårlige år i træk, men sådan er historien jo heller ikke, slutter FCK-formanden.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus