• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Efter ny VM-skandale: Det er et voldsomt problem

Foto: Getty Images

Den kommende slutrunde bliver "den sorteste plet på VM-historien", mener ekspert.

Af Anders Dehn

For hver uge der går, kommer der nye møgsager frem om VM i Qatar. I den forgange uge har styret anholdt to norske journalister, og nyhedsbureauet AP har afsløret, at Qatar brugte en tidligere CIA-agent til at spionere på de andre VM-værtsbud.

Især sagen fra Norge har fyldt i Danmark, hvor DBU har fordømt anholdelserne, og hvor regeringen nu bliver tvunget til at give sin mening til kende. Men den konkrete sag skriver sig også ind i en større sammenhæng.

Pressefrihed har i mange år haft trange kår i Qatar og har det tilsyneladende stadig, selv om chefen for værtskomitéen så sent om i oktober lovede DBU, at der ville være fuld pressefrihed før og under slutrunden.

- Det er et styre, hvis udsagn om løfter om forbedringer af både migrantarbejderes forhold og pressefrihed, man skal være stærkt kritiske over for. Det er desværre ikke første gang, vi hører om pressefrihedens udfordringer i Qatar, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker i Play the Game, som arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sportens verden, til Politiken.

- Det er et voldsomt problem, for det betyder i sidste ende, at vi ikke kan få dækket de kritiske sider af den her VM-slutrunde og dermed ikke få hele billedet af en slutrunde, der står til at blive den sorteste plet på VM-historien.

Også FIFA's reaktion på anholdelsen af de norske NRK-journalister har vakt forargelse. Over for tipsbladet.dk sagde en ekspert forleden, at FIFA's reaktion var "en skændsel". Læs den historie her.