• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Nikolaj Kesting

Ny rapport: Qatar undersøger ikke dødsårsager

Foto: Getty Images

En Amnesty-rapport sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor årsagen til mange døde migrantarbejdere fremgår som "naturlig dødsårsager".

Af Nikolaj Kesting

I marts kunne The Guardian afsløre, at omkring 6500 migrantarbejdere var døde i Qatar, siden landet i 2010 fik tildelt værtskabet til VM i 2022. 

Og nu kan en ny rapport fra Amnesty afsløre, at myndighederne i Qatar formentlig ikke efterforsker dødarsåger til de mange migrantarbejdere i landet. Flere af disse migranter arbejder på stadions til VM.

I stedet bliver dødsårsagerne registreret som "naturlige årsager". 

Det skriver norske Dagbladet, efter at have fået indsigt i rapporten. 

Amnesty International har gennemgået 18 dødsattester for migrantarbejdere i perioden 2019-2021. 15 af dem havde "naturlige årsager" som dødsårsag til trods for alle migranter var mellem 30 og 40 år. 

I modsætning til Qatars myndigheder har Amnesty en anden forklaring på dødsårsagerne. De skyldes det hårde og fysisk krævende arbejde kombineret med de høje temperaturer. 

Af andre dødsfald Amnesty har undersøgt er en arbejder død efter at have arbejdet ti timer i 39 grader, mens en anden blev fundet død i sengen efter at have arbejdet på et projekt i ørkenen. Ingen af arbejderne havde nogle underliggende sygdomme og havde bestået et obligatorisk sundhedstjek før de rejste til Qatar. 

Kritikken fra Amnesty er Qatar dog ikke enig i. Til et andet norsk medie VG siger en talsmand for VM-byggeriet, at alle regler overholdes. 

- I modsætning til, hvad Amnesty siger, er statistikken over skader og dødelighed, som Qatar bruger, i overensstemmelse med den internationale praksis, og man har sat en ny standard for regionen, siger talsmanden. 

- Qatar vil ikke lade sig påvirke af organisationer, som ønsker at diskreditere fremskridtene, vi har lavet, fortsætter det. 

På grund af varmen i ørkenstaten er det blevet besluttet, at man afholder VM i 2022 om vinteren. Turneringen begynder derfor 21. november og slutter kort før juleaften den 18. december 2022.  

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020