• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Til angreb i trøje-sag: De fornærmer familierne

Foto: Getty Images

Chefen for menneskeretsorganisationen Fairsquare er ikke imponeret over Qatars modangreb på Hummel, som VM-værten kritiserer for at tale om 'tusindvis' af døde migrantarbejdere.

Af Troels Bager Thøgersen

Det danske landsholds trøjesponsor og fabrikant Hummel kom sammen med DBU og landsholdet i vælten i Danmark og resten af verden onsdag.

Her fortalte Hummel, at den bemærkelsesværdige, sorte tredjetrøje for Danmark under VM i Qatar er en art sørgebind, som skal minde om de tusinder af migrantarbejdere, der har mistet livet i Qatar.

Organisationer uden tilknytning eller samarbejde med Qatar eller FIFA har i adskillige år talt om tusinder af døde migrantarbejdere såvel som mange arbejdsulykker i de meget omfattende forberedelser af hele infrastrukturen i Qatar, der har foregået det seneste årti forud for VM-slutrunden.

Det fik Qatar til sent onsdag at skyde tilbage med et forslag om, at DBU orienterer Hummel om realiteterne i Qatar, der ifølge VM-værterne overhovedet ikke indbefatter eksempelvis tusindsvis af døde migrantarbejdere.

Uvished er Qatars skyld
Nicholas McGeehan er direktør for organisationen Fairsquare, der arbejder for migrantarbejderes rettigheder og forhold.

Og han stiller sig dybt uforstående overfor Qatars kontramelding til Hummel og DBU, en melding der ifølge McGeehan ikke har bund i virkeligheden.

- Qatar har ikke hjulpet deres egen sag ved at hævde, at kun tre arbejdere er døde i byggearbejdet til turneringen. Folk skal bare tage et kig på Supreme Committees rapporter for at se, at de er falske.

- At man så forsøger at lave spin på tallene for dødsfald er en fornærmelse mod de afdødes familier, siger Nicholas McGeehan til Tipsbladet.

På arbejde under opførelsen af VM-arenaen Al-Bayt.

Ifølge Fairsquare-chefen er det rigtigt nok, at der ikke er noget præcist tal for antallet af døde migrantarbejdere på såvel byggeprojekter som er direkte del af VM, eller i resten af de enorme infrastruktur-byggerier eller i servicesektoren i Qatar, der også er nærmest udelukkende bemandet med arbejdere fra udlandet.

Men det skyldes ifølge McGeehan Qatars myndigheders manglende ansvarlighed og mangelfulde data, som Qatars VM-værter gemmer sig bag.

- Det er overvældende bevismateriale, der viser, at Qatar ikke har taget basale skridt for at beskytte arbejdernes liv.

- Den eneste grund til, at vi ikke kender de reelle dødstal, er forsømmelse, da Qatar ikke offentliggører brugbare data og ikke undersøger dødsfald blandt migrantarbejdere.

- Hummel har al mulig ret til at ikke at ville have deres brand forbundet med en turnering, der har resulteret i så mange dødsfald, der kunne have været forhindret, siger Nicholas McGeehan.

Amnesty International, Human Rights Watch og Fairsquare har sammen opfordret Qatar og FIFA til at indføre en kompensationsordning for ramte migrantarbejdere og afdøde arbejderes familier, som finansielt skal matche det milliardbeløb, der er i præmiepenge til fodboldforbundene ved VM i Qatar.

Det forslag har FIFA og Qatar endnu ikke taget stilling til.