• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Ole Hoffskov & Victor Risager

- Vi smider trøjen i skraldespanden

Foto: Getty Images

Dansker med bopæl i Australien holder både med Danmark og The Socceroos. Onsdag skal han træffe et valg.

Af Ole Hoffskov & Victor Risager

Tipsbladet i Qatar

Prøv at forestil dig, at du er fra Danmark, men har boet i Australien de seneste 18 år og har stiftet familie Down Under. Hele din omgangskreds er australiere, og din arbejdsgiver er det samme. Hvem ville du holde med på onsdag, hvor netop Danmark og Australien spiller VM-skæbnekamp i Qatar?

Svaret er Danmark, hvis man spørger 56-årige Thomas Lundsgaard.

Han er til dagligt bosiddende i Australien, men er rejst til Qatar med sønnen Elias for at følge både det danske landshold og ”The Socceroos”, som fodboldlandsholdet kaldes Down Under. De har pakket kufferten med både danske- og australske landsholdstrøjer, men da Tipsbladet møder dem søndag, er de iført den i rødt og hvidt.

- Når vi ser Australien spille, så holder vi med dem. Sådan er det, når vi har boet der i 18 år. Vi er generelt glade, når The Socceroos gør det godt, men mod Danmark er det anderledes. Danmark kommer først, det er der ingen tvivl om.

- Onsdag har vi den røde trøje på. Den australske trøje er vi villige til at smide i skraldespanden for en dansk sejr. Vi er røde og hvide, fastslår Thomas Lundsgaard.

Danmark bør være i stand til at besejre Australien, lyder analysen, men Christian Eriksen og co. skal passe på et australsk landshold, der senest vandt 1-0 over Tunesien.

- Danmark kommer til at have bolden meget og skal så passe på de australske kontraangreb. Mod Tunesien var Australien utroligt velorganiserede og fysisk stærke, og især midstopperen Harry Souttar spillede fantastisk. Jeg har aldrig set ham bedre. Og så er det et hold, der kæmper helt til sidste minut. Teknisk er Danmark helt klart bedre.

- Hvis vi spillede 10 kampe, ville det nok blive 5-3-2 i Danmarks favør, men heller ikke meget mere end det. Det giver vel Australien 50 procent chance for at få et resultat, som de kan bruge til noget.


Thomas Lundsgaard (i midten med sort hat) hepper på Danmark, selv om han bor i Australien

Australien er ikke et udpræget fodboldland. Nationalsporten er godt nok AFL, som direkte oversat er ”australsk fodbold”, men navnet snyder, for sporten læner sig meget meget mere op ad det, vi i Danmark kender som rugby. En lille fodboldfeber er dog begyndt at rase i landet.

- For tre-fire uger siden kunne landsholdet måske trække en halv side i en 10-siders sportssektion, og så var det inklusiv foto. Efter sejren over Tunesien er det vendt fuldstændig på en tallerken. Søndag var det på forsiden af landets to største aviser, og der var vel 7.000 australiere på stadion mod Tunesien.

- Australien har spillet nogle utrolig kedelige optaktskampe, og det har ikke bidraget til stemningen, men nu er det helt anderledes. Jeg hører derhjemmefra, at det går fuldstændig amok, og jeg tror, der bliver mange australiere stadion mod Danmark, lyder det fra Lundsgaard.

Han og sønnen rejser hjem til Australien efter onsdagens kamp, og han frygter, hvad han vender hjem til, hvis Mathew Ryan og holdkammeraterne får skovlen under Danmark og ekspederer de rød-hvide ud af VM.

- Det bliver hårdt den første uges tid, men hvis Australien går videre, så holder vi jo bare med dem. På den måde er vi i en meget god situation, siger Lundsgaard med et smil.

Kender Morten Wieghorst
Da Tipsbladet møder Thomas Lundsgaard, er det inde bag hegnet på Danmarks træningsanlæg midt ude i ørkenen i Qatar, og det er kun ganske få, der slipper igennem den grundige sikkerhedskontrol. Det kræver normalt, at man enten er ansat af FIFA, DBU eller fra pressen.

Men Thomas Lundsgaard og sønnike har en vej ind, og den går via Danmarks assisterende landstræner Morten Wieghorst.

- Vi voksede op sammen i Hillerød og spillede sammen i den lokale klub i 80'erne og 90'erne. Jeg har også spillet sammen med hans lillebror Jacob Wieghorst på Danmarksserieholdet i et par år.

- Vi var en gruppe, der altid tog ud og spillede fodbold efter skole i stedet for at lave lektier, og så har vi bare holdt kontakten. Han er stadig den samme Morten som dengang – en rigtig guttermand, lyder det fra Thomas Lundsgaard.

Danmark og Australien tørner sammen onsdag klokken 16.00.